„Žaloba je po právu, žalovaná strana zaplatí 62 324 906 korun s úrokem 8,05 procenta ročně," uvedla podle serveru při vyhlášení rozsudku soudkyně Štěpánka Dvouletá. Verdikt není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

Ministerstvo podepsalo novou smlouvu

Firma získala v roce 2008 lázeňské domy v Karlových Varech, Mariánských Lázních, Františkových Lázních a Luhačovicích do dvacetiletého pronájmu za 23,7 milionu korun ročně. Pronájem byl od počátku terčem kritiky.

Vnitro o tři roky později podepsalo s firmou novou smlouvu, která bylo o něco výhodnější. Koncem roku 2013 ji ale bývalý ředitel Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra Roman Fidler podle obžaloby vypověděl, ačkoliv s tím nesouhlasilo tehdejší vedení vnitra v čele s ministrem Martinem Pecinou.

Fidler vinu odmítá 

Fidlerovi za porušení povinnosti při správě cizího majetku hrozí dva až osm let vězení. Vinu ale odmítá a tvrdí, že existovaly analýzy, které ukázaly, že by bylo lepší, kdyby se o lázeňské komplexy staralo samotné ministerstvo.

Zařízení služeb MV má na starosti fungování majetku ministerstva a policejního prezidia, kterým zajišťuje i další servis jako například catering nebo opravy aut. Organizace spravuje miliardový majetek.

Čtěte také: Mynář: Důvody k pozvání před vyšetřovací komisi neznám