Jedná se o dokumentační zařízení, se kterým kriminalisté vypadají jako běžní turisté. O to lépe se detektivové infiltrují do davu, který je pro kapsáře doslova živnou půdou. S ohledem na nadcházející sváteční období, které kapsáři vnímají jako své žně, je takové opatření logické a jednoznačně na místě.

Městská policie Praha. Ilustrační foto.
Elektrická koloběžka se „splašila“ a zranila chodkyni

Toto „dálkové“ monitorování je další devízou zmiňovaného zařízení. Pachatelé kapesních krádeží jsou totiž ve valné většině v tomto oboru recidivisté, kteří se s kriminalisty „Kapsa týmu“ už nejednou potkali a tak znají jejích tváře. Díky novému zařízení nyní ale kapsáři uvidí obličeje detektivů až ve chvíli zadržení.

S kořistí chycen po dvou metrech

„První případ, u kterého policisté zařízení využili, se odehrál v pondělí krátce po jednadvacáté hodině přímo uprostřed Staroměstského náměstí. Tam si čtyřiadvacetiletý mladík vyhlédl kabelku ženy, která se v danou chvíli více věnovala fotografování svých přátel. Mladík během několika málo vteřin vyndal z ženiny kabelky peněženku, se kterou chtěl zmizet v davu. Takto obohacen ale ušel pouhé dva metry, když mu cestu zastoupili kriminalisté, kteří ho rovnou zadrželi,“ uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Zdroj: Policie ČR

„Při dalším případu se, tentokrát kriminalistkám jedničkového Kapsa týmu, podařilo zadokumentovat kapesní krádež, za kterou jsou nyní stíháni hned dva pachatelé. Tato druhá událost se odehrála o den později, tedy pátého prosince ve tři čtvrtě na tři odpoledne v ulici Karlova. Zmiňovaní nenechavci se pokusili okrást nic netušícího muže o věci, které měl uložené v batohu na zádech,“ doplnil .

Zdroj: Policie ČR

Zadrženým hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody až na dva roky. V případě, že pachatel byl za takové jednání v období třech let zpětně již potrestán, hrozí mu o rok delší, tedy tříletý trest.

„Zároveň chceme apelovat na každého, aby při nákupech nebo jen vycházce na vánoční trhy věnoval maximální pozornost svým zavazadlům a kapsám. Chraňte své osobní věci prosím tak, abyste se nestali obětí takových pachatelů, kteří jsou shora popsáni,“ uzavírá Hulan.