„Pachatel uloupil částku přesahující dva miliony korun,“ sdělil Deníku kriminalista Pavel Tulej, který se podílí na vyšetřování případu. Podle něj, jakožto zkušeného vyšetřovatele, získá pachatel loupežným přepadením takto vysokou částku na pobočce banky velmi zřídka. „Proto hodláme věnovat případu zvlášť zvýšenou pozornost,“ zdůraznil Tulej.

Šest minut po dvanácté

Poklidná pondělní služba pro zaměstnance banky skončila přesně ve dvanáct hodin a šest minut po poledni. V tu chvíli totiž vstoupil do dveří lupič s napřaženou zbraní, kterou rovnou namířil na ženu za pokladnou. „Hned si lehněte na zem,“ zakřičel pachatel. Zaměstnanci, včetně bankovní ostrahy a jediný zákazník, který si zrovna v tu chvíli na pobočce vyřizoval své záležitosti ho neprodleně uposlechli.

„Poté, co všechny přítomné tak zvaně položil na zem, zamířil bez zaváhání k pokladně, která je umístěna hned naproti vstupním dveřím,“ vylíčil situaci vyšetřovatel Martin Kretík, který se rovněž pátráním po pachateli loupežného přepadení zabývá. Podle něj se lidé v bance zachovali správně. „V podobných situacích rozhodně nedoporučujeme žádné zbrklé hrdinství,“ řekl Kretík.

Suverénní lupič

Lupič tedy došel k přepážce s pistolí stále namířenou na její obsluhu. „Otevřete to, nebo vás provrtám,“ zvolal na pracovnici přepážky. Pak vešel dovnitř a z otevřené kasy si vlastnoručně vybral přes dva miliony korun. Ty si uložil do předem připravené igelitové tašky, nesoucí logo obchodu Lidl.

Okamžitě potom, co tašku naplnil bankovkami, zmizel stejně rychle, jako se objevil. Svědkové ho viděli odcházet směrem k ulici Na Hroudě. „Pozoruhodné je, že jak podle výpovědi svědků, tak podle záznamu z bezpečnostní kamery se pachatel choval velmi klidně, až suverénně a bez jakékoliv známky nervozity,“ řekl Martin Kretík.

Popis pachatele

To by mohlo nasvědčovat tomu, že v bance nebyl poprvé. Byl dobře připraven. Jeho maskování bylo téměř dokonalé. V černé kukle, kterou měl přetaženou přes obličej, měl pouze otvory pro oči, takže mu absolutně nebylo vidět do obličeje. Jeho věk svědkové odhadují na třicet let a výšku na sto sedmdesát pět centimetrů. Hovořil prý čistě česky bez cizího přízvuku a bez známky vady řeči.

„Na hlavě měl tmavou kšiltovku, pod níž měl zřejmě srolovanou kuklu a oblečen byl v modrém triku s krátkým rukávem a v černých kapsáčových kalhotách. Na rukou měl zelené rukavice ze silné gumy,“ popsal pachatele Kretík.

Policisté nyní po ozbrojeném pachateli pátrají a jakékoliv informace o jeho osobě či pohybu před i po loupeži přijmou na telefonu 974 826 621, případně na lince tísňového volání 158.