Postředečním dramatickém zatýkání v libeňské Pivovarnické ulici, při kterém se střílelo a dokonce tekla krev, skončil ve vazbě pětatřicetiletý nenapravitelný recidivista jehož trestní rejstřík se jen hemží záznamy o krádežích, loupežích a napadeních policistů.

„Předpokládali jsme, že bude klást odpor a nebylo vyloučeno, že bude mít u sebe zbraň,“ odůvodnil tvrdost policejního postupu velitel zásahu.

Maskovaní a ozbrojení policisté v Libni zloděje doslova vylovili z kradeného Audi, když před tím páčidly vymlátili speciální nerozbitná skla vozu.

„O nebezpečnosti pachatele jsme věděli předem. Je to toxikoman a nemá zábrany. Auto používal jako zbraň. Víme o případu, kdy najel na policisty a vláčel je několik desítek metrů. Ujížděl i včera. Na chodníku srazil náhodnou kolemjdoucí a proto mu zasahující policisté museli prostřelit pneumatiku. Padly dva výstřely a pachatel pak narazil do zdi protilehlého domu. Byl pod vlivem heroinu,“ prozradil mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Dva kumpáni agresivního jezdce skončili v poutech už o několik hodin dříve. Zásahovka je překvapila v jejich bytech v Praze 5 a 9. Nezmohli se na žádný odpor.

Všechny tři pachatele – pětatřicetiletého „bosse“ gangu, třicetiletého mnohonásobného recidivistu a jejich třiatřicetiletého kumpána sledovali policisté od února letošního roku.

„Kriminalisté viní zmiňovaný trojlístek z odcizení dvaceti osobních motorových vozidel, kdy způsobená škoda je vyčíslena na bezmála 6 milionů korun. Avšak ani jedno z uvedených čísel není s největší pravděpodobností konečné. Již nyní totiž kriminalisté disponují poznatky k celé řadě dalších případů krádeží zadrženého tria. Jedno z mnoha pozitiv této akce je, že z již zmíněných dvaceti aut kriminalisté celkem patnáct po jejich odcizení vypátrali, zajistili a vrátili zpět jejich oprávněným majitelům,“ shrnul v krátkosti vyšetřování Hulan.

Všem třem zadrženým pachatelům hrozí až dvanáct let vězení.