Anonym  stejně jako v pátek nahlásil bombu e-mailem. Napsal, že vybuchne v 19.45 hodin, což se ale nestalo, a podle informací policie se v domě nenašlo nic, co by připomínalo výbušný systém.

Část aktivistů, kteří budovu podle ÚZSVM neoprávněně obývají, odmítla dům opustit. Někteří se připoutali uvnitř k sudům s betonem, část vylezla na střechu.

Kliniku znovu obsadili aktivisté

Aktivisté z Kliniky považují za protiprávní, že policie pokračovala v zásahu v budově a vyvádění lidí i po 19.45 hodině, na kdy anonym nahlásil výbuch. „Jedna věc je prohledávat budovu, jestli v ní není bomba, ale policie měla budovu prohledat a odejít," řekl člen Kliniky Arnošt Novák.

Podle policie ale protiprávně postupovali aktivisté, kteří navzdory výzvě policistů k opuštění domu kvůli nahlášení bomby zůstali uvnitř. Šest lidí zůstalo v budově, podle prohlášení aktivistů na twitteru se připoutali k sudům s betonem.

Před 23.00 hodinou policisté z domu vyvedli všechny aktivisty kromě dvou na střeše, a zásah tak ukončili. Dům policie předala majetkovému úřadu. Zástupci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) řekli, že zabezpečili všechny vstupy do objektu, ale krátce po odjezdu policistů aktivisté dům znovu obsadili. Oznámili to i na svém twitterovém účtu.

Policie předala objekt majiteli

Podle přihlížejících na místě policisté zadrželi už předtím až šest lidí, včetně zástupce aktivistů Jakuba Orta. Jeden ze zadržených například s několika dalšími lidmi bránil průjezdu hasičského vozu. Policie informace o zadržených nepotvrdila.

Při pátečním zásahu, když policisté všechny lidi z budovy vyvedli, objekt prohledali a bombu nenašli, předali dům majiteli, ÚZSVM. V úterý postupovali podle mluvčího policie Tomáše Hulana stejně. „Nemáme podle zákona na výběr. Vždy, když se děje takové opatření, musíme předat objekt po jeho prohlédnutí oprávněnému majiteli," uvedl.

Aktivisté uvádějí, že vedou s ÚZSVM kvůli užívání domu civilní soudní spor a že jim současný právní stav umožňuje do domu vstupovat. Majetkový úřad je ale opačného názoru.

Čtěte také: Praha bude jednat o nákupu či výměně objektu Kliniky