V nevelkém prostoru se nacházela dvacítka nepovolených automatů. I v ranních hodinách u některých z nich seděli hráči a utráceli tu svoje peníze. Podnik však nebyl náhodně vytipovaný, pro zdejší radnici je strašákem už delší dobu.„Tuto provozovnu sledujeme už třetí rok. Hlavní problém je ten, že je vedena jako běžný bar, žádný automat uvnitř nemá povolení, přesto zde herna celou dobu funguje. Děláme kontroly ve spolupráci s městskou policií, na vědomí jsme to dávali ministerstvu financí, policejnímu prezidiu i specializovanému finančnímu úřadu," říká vedoucí oddělení místních poplatků a pokut z úřadu Prahy 5 Zdenka Balzarová, která má na radnici na starosti i kontroly hazardních her.

Z žádné dosud provedené kontroly ale sankce pro podnik nevyplynuly. „Stále se měnil majitel a provozovatelem je oficiálně spolek, na které dosavadní znění zákona o loteriích nemůže. My musíme najít osobu, kterou bychom mohli postihnout," vysvětluje Balzarová.

Nelegální herna se zruší

Až nyní se situace posunula a provozovatel by se už neměl vyhnout spravedlnosti. „Nyní se domníváme, že konečně máme osobu, které lze uložit pokutu," dodává vedoucí oddělení místních poplatků a pokut z Prahy 5. Výsledkem by pak mělo být i odstranění automatů a zrušení nelegální herny.

Účinnějšímu trestání podobných prohřešků ale dosud brání nedostatečná legislativa. To by se však brzy mělo změnit.

„Připravili jsme zákon, který přináší obrovský posun právě v razanci vymahatelnosti práva. Jedním z nástrojů je převod kompetencí do rukou ozbrojené celní správy. Tato složka by pak například měla možnost zabavovat věci používané k hazardní činnosti ve správním řízení. Právě takovými nástroji chceme dosáhnout toho, aby se ilegální hazard účinně čistil," sdělil Pražskému deníku náměstek ministra financí Ondřej Závodský. Nový loterijní zákon by měl začít platit od 1. ledna příštího roku.

Letos už bylo provedeno čtrnáct kontrol

Praha podle Závodského podobně jako řada dalších měst přišla v nedávné době s přísnou regulací hazardu, s tím se však i zvýšila poptávka po nelegálních hernách. Proto jsou podobné zásahy v současnosti nezbytné.

Sama Praha 5 přiznává, že problém hazardu musí stále intenzivně řešit. „Jen letos bylo na našem území v této souvislosti provedeno čtrnáct kontrol, z toho jsme vyhodnotili, že dva subjekty měly problém s kvízomaty, a pak jsme tady měli tuto hernu, na kterou došlo nyní," vyjmenoval radní Prahy 5 Jan Trojánek (ANO).

Praha řeší obstrukce

O regulaci heren a hracích automatů v metropoli se mluví dlouhodobě. Nejrazantnější krok však pražští zastupitelé udělali až v listopadu loňského roku, kdy schválili novelu vyhlášky o hazardu. Ta ruší všech 212 heren v hlavním městě, mohou zůstat jen provozovny označované jako kasina.

Novela začala platit od 1. ledna letošního roku, kdy ministerstvo financí postupně ruší jednotlivé herny. Problémem jsou však obstrukce provozovatelů. Kvůli tomu bylo podle informací magistrátu od 1. ledna zatím pravomocně zrušeno pouze 11 takzvaných výherních hracích přístrojů, z toho šest jich bylo v Praze 7 a pět v Praze 20.

Herny byly za dobu platnosti novely rušeny čtyři, tři v Praze 13 a jedna v Praze 7. V Praze 5 platí nulová tolerance heren už od 1. ledna 2015, funguje zde ale 14 kasin.

Čtěte také:  Celníkům bude při kontrolách pomáhat nový rentgen za 59 milionů korun