S těmito verdikty, které jsou zatím nepravomocné, odešla od Městského soudu v Praze skupina Vietnamců souzená v drogové kauze označované jako Tran Hop a spol.

Někteří cizinci vinu či její díl přiznali, jíní nikoli - podle senátu Evy Brázdilové se ale porušení zákona dopustili všichni - byť různou měrou - zapojení do celkem tří skutků. Loni v květnu se pět z nich podílelo na transakci s dvacetikilovou krabicí obsahující 52 374 tablet s obsahem pseudeofedrinu, které slouží jako surovina k výrobě pervitinu.

Počínání cizinců sledovali detektivové Národní protidrogové centrály - a na pomezí ulic V Štíhlách a Štúrova na sídlišti v pražské Krči, poblíž bydliště obžalovaného, podle něhož byla celá kauza pojmenována, spadla 17. května klec.

Soud výmluvám neuvěřil

Slovům cizince, který tvrdil, že jen měl na žádost krajana za třítisícovou odměnu převézt auto z Prahy do Brna, soud neuvěřil. Stejně jako tvrzení, že potřeby pro výrobu drog, které se našly v jeho sklepě (včetně další hromady tablet vážících bez třiceti gramů také 20 kilogramů, tentokrát maskovaných jako krmivo pro psy), patřily bývalému spolubydlícímu. Podle Brázdilové je jeho verze v rozporu s provedenými důkazy.

Vždy po pěti mužích, přičemž někdy se jednalo o stejné osoby působící na obou místech, se také podílelo na fungování dvou pěstíren marihuany, odhalených loni 11. července.

V průmyslovém areálu v Uhříněvsi, ohraničeném ulicemi Přátelství, Podleská a Na Vrchách, kde technologicky velmi dobře vybavená pěstírna fungovala nejméně od 20. dubna, se našlo 626 rostlin konopí, z nichž by bylo propočtu možno po usušení získat 9,3 kg marihuanové drti; ve Všechlapech na Nymbursku, kde indoorová pěstírna působila nejméně měsíc od 13. června, rostlo 651 menších „kytek", které by po usušení daly 2,8 kg drti.

Finanční tíseň

Jakkoli svůj podíl na páchání trestné činnosti připustili jen někteří cizinci - ti své jednání omlouvali například finanční tísní či lehkomyslností - soud nepochyboval o vině všech obžalovaných.

Usvědčujícími důkazy jsou podle Brázdilové nejen výsledky domovních prohlídek, ale také výpovědi spoluobžalovaných - a rovněž policejní odposlechy a sledovačky.