Nakonec ale jejího úderu nebylo zapotřebí; místo namířených zbraní pomohla situaci vyřešit dobře zacílená rozumná slova. Ukázalo se pak, že šlo o celostátně hledaného muže, který se vyhýbal nástupu do vězení, připomněla krátce po zklidnění situace Jana Rösslerová z ředitelství pražské policie.

Informaci o problémech dostala policie prostřednictvím linky 158 vpodvečer. Vůbec to neznělo dobře: s partnerkou se v bytě zavřel muž, který má u sebe nejenom nůž, ale dokonce i ruční granát.

„Policisté z místního oddělení Jarov, kteří si pro celostátně hledaného přišli, tak okamžitě na pomoc přivolali pražskou zásahovou jednotku s vyjednavačem, na místo rovněž mířili i pyrotechnik a detektivové," připomněla Rösslerová. Do akce se policisté prozatím nepouštěli, postarali se o evakuaci ostatních obyvatel domu. Ty bylo třeba odvést do bezpečí; drama totiž mohlo skončit všelijak…

Muž si dal říct

Správný směr nabral vývoj událostí ve chvíli, kdy na místo dorazil velitel výjezdové skupiny kriminalistů. Ten se ještě před příjezdem specialisty na vyjednávání pokusil muže uvnitř bytu oslovit – a úspěšně. Po několika minutách ho dotyčný pustil dovnitř.

A zjevně pochopil, že to, co provádí, nemá žádný smysl. Nakonec si totiž nechal nasadit pouta a byl vyveden před dům. Tam se ho ujali kriminalisté – a nakonec byl eskortován do pankrácké věznice. To již bylo zřejmé, že granát, který měl muž u sebe, nebyl skutečnou funkční zbraní, ale jen atrapou.

„V evidencích policisté zjistili, že Obvodní soud pro Prahu 3 vydal 24. září na 31letého muže příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody," konstatovala Rösslerová. Dotyčný totiž nenastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za vloupání do bytů a sklepů.

Už tedy odpykává.