Ze stanoviska předsedy senátu Jaroslava Pytlouna vyplynulo, že rozhodnuto fakticky bylo již loni na sklonku roku, kdy se soud kauzou zabýval z jiného úhlu pohledu: pravomocně rozhodl, že obyvatelům bytu v domě v Lopatecké nevznikl nájemní vztah a stanovil jim tříměsíční lhůtu na opuštění bytu.

To mělo zásadní dopad i na aktuálně projednávanou věc: jestliže užívací právo rodiny žijící v bytě nebylo řádné, nemohli se obžalovaní dopustit ani útisku ani neoprávněného zásahu do práva k bytu. Soud proto zrušil původně uložené podmínky v trvání sedmi a osmi měsíců a kauzu předal na radnici. Ta má nyní prošetřit, zda se právníci nedopustili přestupku proti občanskému soužití.

Ze spisu vyplývá, že majitelé domu nájemníkům v letech 2009 - 2012 odebrali vnější okna, odvezená kvůli údajné opravě, ale již nevrácená, dále znemožňovali topení a uzavřeli přívod vody – to vše ve snaze nájemníky přimět, aby se vystěhovali. Naopak právníci argumentovali tím, že kauza je vedena snahou nájemníků získat za svůj odchod odstupné.