Poslední stopa pochází ze 7. května, kdy hledaný zločinec udeřil na Vinohradech. Do bankovní pobočky v Nitranské ulici se vydal v půl jedenácté dopoledne. Netropil žádný rozruch: pokladnímu předložil obálku, na které bylo napsáno, že požaduje veškeré peníze - a že je ozbrojen. Aby dal tomuhle tvrzení váhu, ukázal stříbřitou pistoli, kterou vytáhl z kapsy.

S takovým argumentem neradno polemizovat, a tak si odnesl kořist v řádu desítek tisíc korun. S tou pak zmizel neznámo kam. Podobně úspěšný byl stejný česky hovořící muž v odhadovaném věku kolem 55 let i loni 22. listopadu, kdy stříbřitou pistolí ohrožoval pokladní v bankovní pobočce Na Poříčí. Také v tomto případě to bylo dopoledne v půl jedenácté. „Mám rakovinu a je mi všechno jedno," řekl tehdy pokladní.

Policie prosí o pomoc veřejnost

Pátrání zatím policejní detektivy na lupičovu stopu nepřivedlo - kriminalisté ale doufají, že postřehy od veřejnosti by to mohly změnit. Znovu proto zveřejnili záznamy z posledního přepadení. „Pokud byste kdokoliv poznal muže na záběrech bezpečnostní kamery, nebo byste dokonce věděli, kde se tato osoba zdržuje, předejte, prosím, tyto informace kriminalistům třetího policejního obvodu cestou linky tísňového volání 158," pořádal ve středu Tomáš Hulan z ředitelství pražské policie.

Ten už v minulosti naznačil, že šlo o váhavého lupiče sbírajícího odhodlání, případně o pachatele pečlivě vybírajícího místo činu; kamerové záznamy prozradily, že na podzim v centru metropole obešel šest bankovních poboček. Záběry z listopadové loupeže navíc naznačují, že v manipulaci se zbraní dotyčný není zrovna přeborníkem.

Všímavost svědků by mohla pomoci osvěžit informace, že za údaje předané policii, které by prokazatelně přispěly k vypátrání tohoto pachatele, nabídla Raiffeisenbank finanční odměnu ve výši 500 tisíc korun.

Lupič si zakrýval oči i braduHledaným lupičem se stříbřitou pistolí je česky hovořící muž v odhadovaném věku kolem 50 až 60 let, vysoký asi 175 centimetrů. Jeho popis připomíná delší prošedivělé vlasy a zrzavý knír (ten si ale mohl oholit; mohlo se také jednat jen o součást maskování). V obou případech měl na hlavě kšiltovou čepici a tmavé brýle; vždy si také maskoval bradu: v listopadu šedivou vlněnou šálou, v květnu pak obvazem.

Při první loupeži měl na sobě černo-modrou bundu s bílou podšívkou a modré džíny (ale den před činem slídil v okolí bank ve světlé budě i zimní čepici světlé barvy), v květnu si pak oblékl lehčí „jarní" jarní bundu nebo kabát bílé nebo béžové barvy.

Čtěte také: Za údaj o lupiči půl milionu korun!