Už do třetice spadla klec poté, co si hlídka pohotovostní motorizované jednotky v půl čtvrté odpoledne všimla v Praze 4 auta vyjíždějícího na Novodvorské od nákupního centra. Či přesněji – policisté zpozorovali jeho řidičku. Ženu, která se za volantem stala recidivistkou. Potížistkou, která se chová tak, jako by nedbala na cokoli. Členové hlídky ji chtěli zastavit, ale žena začala ujíždět; ulicemi Krče se řítila až 120kilometrovou rychlostí, přičemž nárazem poškodila další automobil. Zablokovat prchající auto, v němž řidičce dělali společnost i dva psi, se podařilo až na nájezdu z Vídeňské na Jižní spojku.

„Zběsilá honička," komentovala událost policistka Hana Jeřábková. Žena za volantem několikrát ohrozila chodce na přechodu, křižovatky projížděla na červenou – a ohrozila i autobus s cestujícími. „Pronásledování pokračovalo z Novodvorské do ulic Lhotecká, Zárubova, Seidlova a poté zpět směrem k Thomayerově nemocnici. Na křižovatce ulic Štúrova a Zálesí způsobila ujíždějící řidička dopravní nehodu, kterou ale nebrala na zřetel a na červenou pokračovala ve své krasojízdě. Zastavil ji až policejní zátaras u nájezdu na Jižní spojku," přiblížila Jeřábková divoké momenty ve svátečně vyzdobených ulicích.

Ani to ale ještě neznamenalo konec policejního zákroku. Ženu, která se ve voze uzamkla, odmítala vystoupit a výzvy policistů ignorovala, museli policisté vtáhnout silou. Nejprve ale bylo zapotřebí rozbít boční okénko. Ukázalo se pak, že dotyčná není ani opilá, ani pod vlivem drog. Ujet se snažila jen kvůli tomu, že si byla vědoma udělených zákazů řízení. I toho, že již v uplynulých dnech byla dopadena za volantem na magistrále a ve Vršovicích – přesněji ujížděla z Průběžné ulice až do Edenu.

Toho jsou si vědomi i policisté, avšak s nebezpečnou ženou toho mnoho nenadělají.

Kdokoli jiný by vyslechl obvinění z maření výkonu úředního rozhodnutí a putoval by k soudu – to v jejím případě ale není aktuální. Tento postup neumožňuje asi měsíc starý psychiatrický posudek, podle něhož žena není za své počínání odpovědná. Pro nepříčetnost.

Je-li tedy nemocná a v této souvislosti nebezpečná svému okolí, patří podle policistů do psychiatrické léčebny. Do Bohnic také byla převezena. Jak dlouho tam ale pobude, zůstává otázkou. Dlouhodobě ji tam lékaři držet proto její vůli nemohou; ústavní léčbu jí soud zatím nenařídil.

Policisté také zvažovali možnost zabrání auta. Možné by to bylo ale pouze v případě vozu, za jehož volantem byla dopadena. Jeho zabavení by ale podle státního zastupitelství nic nevyřešilo. Dotyčná má totiž k dispozici další dva automobily, takže je pravděpodobné, že by jezdila i nadále.