Stalo se tak již 8. dubna, uvedla mluvčí pražských žalobců Štěpánka Zenklová. Rozruch kolem případu přišel v pondělí poté, co téma otevřela Česká televize. Termín hlavního líčení ještě není nařízen.

Pokud by se soud s obžalobou ztotožnil, třem lidem by za přípravu teroristického útoku hrozily tresty od 12 do 20 let odnětí svobody nebo i tresty výjimečné; dalším dvěma, kteří se sice do příprav útoku přímo nezapojili, ale měli o nich vědět a věc neohlásili, hrozí až tři roky za nepřekažení trestného činu.

Největší pozornost

Šestý člověk zadržený v rámci razie konané loni 28. dubna je stíhán v Brně – právě jeho případ ovšem vyvolal největší pozornost. Má totiž na krku nedovolené ozbrojování a přechovávání hromadně účinné zbraně v bytě (a při policejní akci dokonce došlo na částečnou evakuaci okolí).

Pražská část kauzy hovoří o údajných plánech na žhářský útok na vlak na plzeňské trati – mezi stanicemi Praha-Radotín a Beroun. Stíhaní anarchisté vinu odmítají a věc označují jako výsledek provokace dvou policejních agentů, kteří se infiltrovali do jejich skupiny (mimochodem spojované s útoky na pražskou restauraci i se zapalováním policejních aut).

Čtěte také: Bude soud řešit teroristický útok na vlak?