„Máte rakovinu, ale žádný strach. Vím, jak Vám pomoci, ovšem bude to něco stát.“ Dvě věty, kterými dokázal lékař Zbyněk Veselský zamíchat osudy tří pacientů.

Alespoň podle obžaloby a také podle policejního vyšetřovatele, který lékaře obvinil z podvodu užv druhé polovině ledna letošního roku.

Pacientům totiž lhal o jejich zdravotním stavu a zhoubnou diagnózu jim přisoudil ze zištných důvodů. Za svou „speciální léčbu“ inkasoval tři sta tisíc korun. Podle zákona mu za toto neetické jednání hrozí až tři roky vězení. Na přísném trestu trvá státní zástupce Kamil Švec.

Soud se opět odročil

Ve čtvrtekkonečně stanul před samosoudcem Milanem Rossim u Obvodního soudu pro Prahu 2, když se před tím dvakrát z hlavního líčení omluvil pro zdravotní indispozici. Hlavní líčení tedy muselo být opakovaně odročeno.

Soudní proces byl ve čtvrtek opět odročen na 1. října za účelem výslechu dalších svědků.

Chce se mi pomstít

Soudce Rossi si musel doslova vyžádat výpověď obžalovaného. Jeho výslech nakonec trval téměř hodinu. Mimo jiné se pokusil napadnout věrohodnost prohlášení jednoho z poškozených, nad kterým doktor Veselský údajně vyřkl neúprosný ortel - Jindřicha Popeláře.

„Chce se mi pomstít. Žádné injekce jsem mu nikdy nepodával a diagnózu rakoviny nestanovil. Zdravotní problémy si způsobil sám dlouhodobým užíváním anabolických steroidů. Osočil mě proto, že jsem mu je odmítl opatřit,“ hájil se u soudu Veselský.

Lékař se brání žalobou

„Svou vinu jednoznačně popírám. Peníze jsem od nikoho nepřijal,“ zdůraznil ještě jednou po odchodu z jednací síně Veselský.

„V této trestní věci se postupovalo nestandardně. Policejní vyšetřovatel neměl právo nahlížet do zdravotního spisu pana Popeláře. Jsme přesvědčeni, že došlo nejen k procesní chybě při vyšetřování, ale také o tom, že si vše pan Popelář vymyslel a že ovlivnil další svědky. Jeho osobnost je narušena užíváním anabolik. Společně s mým mandantem podáváme žalobu na ochranu osobnosti u Městského soudu v Praze,“ dodal obhájce Veselského.

Tři roky s nádorem, který nebyl

Byl to právě Popelář, kdo podal na Veselského v září 2007 trestní oznámení.

„Pan doktor mi před více než třemi roky sdělil, že mám nádor na močovém měchýři. Tvrdil mi, že mě vyléčí pomocí speciálních injekcí. Nechal si za ně zaplatit třicet tisíc korun,“ svědčil v neprospěch obžalovaného Popelář, pro kterého bylo prozření opravdu hořké.

Podle vlastních slov Veselskému svého času bezmezně důvěřoval. To vše jen do doby, kdy kulturista Popelář absolvoval lékařské vyšetření před sportovní soutěží. Zde se dozvěděl dobrou, ale šokujícízprávu - rakovinou nikdy netrpěl. „Věřil jsem, že mi zachrání život. Lhal mi,“ dodal dojatě sportovec.

Tento zvláštní případ, nabourávající samu podstatu lékařské cti a etiky, byl od samého počátku silně medializován. I díky tomu se policejním vyšetřovatelům přihlásili další poškození.

Tři sta podpisů pro Veselského

Veselský má ale nejen odpůrce. Na jeho obranu se zformovalo dokonce petiční hnutí, v jehož čele stojí Zbyněk Malý. Tomu se podařilo nasbírat podpisy více než tří stovek pacientů, kteří tvrdí, že jim obžalovaný lékař skutečně zachránil život.

Sám Veselský vinu popírá, i když ho tíží argumenty státního zástupce. Nařkl dokonce hlavního svědka obžaloby ze lží a konstrukce. Popelář ale kontroval zápisem ve své zdravotní kartě.

Lékařská komora počká na výrok soudu

Do případu se pochopitelně vložila i Česká lékařská komora (ČLK) aještě před pravomocným rozhodnutím soudu udělila svému členu dvanáctitisícovou pokutu. S vyloučením ale vyčkává až do rozsudku.

"Naše stanovisko je jednoduché. To, z čeho je Veselský obviňován, je naprosto nepřijetelné pro chování lékaře. Řeší se také stížnost na Veselského od České lékařské komory, která je nyní u naší nejvyšší instituce, centrální čestné rady. Ta by měla v říjnu o případu rozhodnout,"sdělil Deníkumluvčí ČLK Michal Sojka.

Urolog Zbyněk Veselský neseděl na lavici obžalovaných poprvé. V roce 2000 operoval pacienta s nemocnou ledvinou. Po zákroku se zjistilo, že mu byla vyoperována zdravý orgán. Soud v Hradci Králové mu za toto pochybení vyměřil osmiměsíční podmíněný trest. Pacient zemřel v roce 2004. Už o rok dříve přišel o místo v královéhradecké fakultní nemocnici za vykázání neprovedené operace. ČLK mu navíc udělila důtku.