První poznatky o podezřelých obchodech získali celníci již na konci loňského roku. Letos v únoru zahájili úkony trestního řízení pro podezření z možné nelegální výroby metamfetaminu, známějšího jako pervitin. "V průběhu trestního prověřování bylo zjištěno, že dvacetiletá česká občanka na vlastní živnostenské oprávnění v průběhu tří měsíců nakoupila 156 kg červeného fosforu, 200 kg jodu, 140 litrů kyseliny fosforečné, 37 litrů kyseliny chlorovodíkové, 30 litrů toluenu a 20 litrů metanolu. Z takového množství červeného fosforu by bylo možné nelegálně vyrobit celkem 460 kilogramů metamfetaminu," informovala mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.

Senior pašoval v batohu dvě kila kokainu.
Pašovat lze v každém věku. Šestasedmdesátiletý muž vezl přes dvě kila kokainu

Když při nedávné finální akci "spadla klec", podařilo se ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou zadržet tři osoby - dva Čechy a jednoho Vietnamce. "Soudce na zadržené osoby uvalil vazbu a jsou obviněny z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, a to s možností odnětí svobody v rozmezí 8 až 12 let. Při provedené domovní prohlídce byl zajištěn metamfetamin, výpočetní technika, mobilní telefony, finanční hotovost a další důkazní materiál," uvedla Kaňková.

Kokain v kufru
Další zásilka z Brazílie. Celníci na pražském letišti zadrželi kokain z Ria

Podle ní bylo trestní řízení k nezákonnému nakládání s červeným fosforem v rámci České republiky vedeno vůbec poprvé. Červený fosfor je jednou z modifikací chemického prvku fosfor. Kromě svého omezeného legálního použití, jako je třeba výroba sirek nebo pyrotechniky, je v Česku velice často zneužíván jako katalyzátor při nelegální výrobě pervitinu. Na rozdíl od Evropské unie je v ČR zároveň podle zákona o prekurzorech drog veden jako „výchozí látka". 

Zabavený kokain.
Celníci zadrželi Brazilku, která v těle pašovala kokain. Vyndaval ho gynekolog