Soud také stanovil insolvenčního správce, který firmě povolil vyplácet mzdy a nově vzniklé závazky. Závazky vzniklé do prohlášení insolvence, zůstávají dál předmětem insolvenčního řízení, uvedla společnost ve své tiskové zprávě.

"Pro Europrint je to jediný způsob, jak přežít, dokud správní soud nerozhodne o neoprávněnosti jednání finanční správy a my dostaneme své peníze zpět," uvedl generální ředitel firmy Petr Litvan.

Společnosti nyní běží čtyřměsíční lhůta na předložení reorganizačního plánu, přičemž provoz firmy pokračuje ve čtyřiadvacetihodinovém provozu.

„Děkujeme našim obchodním partnerům a zaměstnancům, že nám nejen zůstávají věrní, ale mnozí nám vycházejí vstříc nad rámec naší standardní spolupráce. To vše navzdory složité situaci, do které Finanční správa Europrint dostala,“ doplňuje Petr Litvan.

Parkoviště. Ilustrační foto.
Praha vypoví nájemcům 42 parkovišť smlouvy. Ti se chtějí bránit soudně

Jeho slova o plném pracovním nasazení společnosti potvrzují zástupci odběratelů i dodavatelů. „Během poslední doby jsme nezaznamenali žádné negativní změny ve spolehlivosti dodávek od firmy Europrint. Věříme, že bude naše spolupráce dále pokračovat na úrovni, na kterou jsme byli zvyklí," shodli se Jiří Weiner a Tomáš Hrubý z vydavatelského domu Vltava Labe Media, který v Europrintu tiskne své časopisy.

Finanční správa si v květnu 2016 v rámci zajišťovacích příkazů nárokovala na společnosti 260 milionů korun, a to z důvodu údajného podvodu na DPH jejího dodavatele. Aby mohl Europrint pokračovat ve svém podnikání a odblokovat exekuci na svůj účet i ostatní majetek, vzal si 260milionový úvěr u banky a požadovanou částku Finanční správě vyplatil.

Následně správa podle firmy letos v červenci začala exekučně vymáhat penále k dani za zhruba 52 milionů korun a v srpnu následovalo vymáhání úroků z prodlení za zhruba 74 milionů korun. Návrhy na odklad či splátkový kalendář správa podle firmy zamítla.

Premiér Bohuslav Sobotka (vpravo), ministr kultury Daniel Herman a generální ředitel Národní knihovny Martin Kocanda.
Ministerstvo kultury letos nestihne vyčerpat téměř dvě miliardy z rozpočtu

Vedení společnosti Europrint považuje princip, kdy má odběratel ručit svým podnikáním za nesouvisející údajné podvody dodavatele týkající se úplně jiného zboží, za naprosto nepřípustný.

„Naše tiskárna zaměstnávající 350 lidí se ocitla ve vážném ohrožení své činnosti kvůli údajným transakcím, kterých se neúčastnila, nevěděla o nich a nemohla z nich mít žádnou výhodu,“ uzavírá Petr Litvan.

Finanční správa čelí v poslední době nařčení, že zajišťovací příkazy příliš využívá a do problémů se tak dostávají firmy, které se do řetězových obchodů mohly dostat neúmyslně. Ministerstvo financí dnes oznámilo, že připraví k využívání zajišťovacích příkazů novou metodiku a zároveň navrhne změnu zákona, která by zavedla alternativu k jejich využívání.

Ilustrační foto.
Podnikáte na venkově? Stát vám přispěje na úvěr