V jednací byli přítomni státní zástupce i obhájce, dostavila se trojice poškozených a v lavicích určených pro veřejnost usedly i dvě studentky připravující se na budoucí působení v justici. Chyběl ale obžalovaný. Na poslední chvíli poslal omluvenku – čerstvě vystavené vyjádření lékařky, že se léčí v psychiatrické ambulanci a dostavit se k soudnímu jednání není schopen. Soudkyně Marková tak mohla udělat jediné: inventuru finančních nároků postřelených. Mladá žena uplatňuje 11 388 Kč, mladý muž 28 560 Kč. Třetí muž, figurující v této kauze jako poškozený, se s nárokem na odškodnění nepřipojil. „Syn zemřel, ale lékařská zpráva nevyzněla jednoznačně, že to bylo následkem postřelení," vysvětlil v jednací síni.

Pirner, kterému za pokus o vraždu– pokud by byl uznán vinným ve smyslu obžaloby – hrozí až 20 let vězení, není stíhán vazebně. Po dopadení sice za mřížemi skončil, kvůli procesnímu pochybení ale letos v únoru uspěl u Vrchního soudu v Praze se svými stížnostmi proti rozhodnutí městského soudu o prodloužení pobytu ve vazbě. Byl propuštěn – a již půl roku je na svobodě.

Pachatel na nevinné a zřejmě náhodně vybrané lidi zaútočil loni 27. června kolem osmé hodiny večer, a to hned na dvou místech Prahy 4. Nejprve v podchodu u Sofijského náměstí postřelil do nohy náhodného kolemjdoucího, se kterým se dostal do slovní rozepře. Právě tento muž již není naživu. O něco později se tečem střelce stala parta mladých lidí, kteří grilovali nedaleko psího cvičiště. Pistolník trefil mladou ženu do ruky – a muže, který jí vyběhl na pomoc, střelil do hrudníku. Nedlouho poté byl dopaden v Libušské ulici. Výsledky policejního vyšetřování naznačily, že v kritické době byl střelec zřejmě pod vlivem alkoholu a drog.