Pamětní stužky za odsloužená léta dostalo celkem sto osmnáct městských policistů.

„Oceňujeme strážníky za jejich práci každoročně, ale letos mě to těší o to více, že se našla celá řada takových, kteří v rozhodujících okamžicích zareagovali velmi pohotově, rozhodně a statečně. Tím vyřešili nebezpečné situace a v několika případech dokonce zachránili lidský život,“ uvedl první náměstek primátora Rudolf Blažek, do jehož kompetence bezpečnost v metropoli spadá.

Mezi ty, kteří mají na svém kontě záchranu lidského života, patří například strážník z pohotovostního útvaru městské policie Jaromír Nový, který po přestřelce v Pařížské ulici v březnu odborně poskytnul první pomoc dvěma vážně postřeleným a jednomu z nich zastavil tepenné krvácení.

„Dalším byl strážník z Prahy 1 Jiří Bakus, který zachránil lidské životy dokonce dvakrát, nejprve když se mu podařilo zabránit sebevražednému pokusu ženy na mostě Legií v květnu, podruhé pak záchranou vysíleného muže z vltavského proudu poblíž jezu v červnu. Medaili za statečnost dostávají strážníci, kteří svým profesionálním zásahem přispěli ke zneškodnění a zadržení nebezpečných pachatelů. Jako strážníci Pavel Arucidis, Jiří Matějček a Stanislav Macek z Prahy 3, kteří pohotově odzbrojili v červenci a předali Policii ČR nebezpečného agresivního muže, jenž nabitou pistolí ohrožoval svou přítelkyni. Medaili dostávají i Stanislav Cimr a Igor Klempuš za zneškodnění muže, který vyhrožoval s tankovací pistolí v jedné a se zapalovačem v druhé ruce podpálením benzinové pumpy na Evropské třídě v listopadu,“ uvedla mluvčí pražské městské policie Vilma Častová.