A tvrdili to i ve středu odpoledne, kdy Městský soud v Praze začal projednávat žalobu čtyř účastníků akce na policii kvůli údajně nezákonnému zákroku a zničení věcí vyváděných osob; především mělo jít o gramodesky a části hudební aparatury. Zástupci policie odmítají jakékoli pochybení i nařčení ze zbytečné brutality. Soud k závěru nedospěl; dalším dokazováním má líčení pokračovat v květnu.

Projednávané události se odehrály na začátku prázdnin roku 2012 v lokalitě zvané Pelc-Tyrolka v Holešovičkách, kde si vyznavači squattingu připomínali tři roky od vyklizení jednoho nejznámějších squatů v Praze. Vilu při tom obsadili s tím, že uvnitř uspořádají hudební produkci. Na výzvy k odchodu část z nich nereagovala - a když jim policie dala lhůtu k opuštění objektu do půlnoci, uvnitř se zabarikádovali.

Následoval zákrok, při kterém byli vyvedeni, načež si stěžovali na neúměrnou brutalitu, bití obušky a kopance; to vše údajně provázené sprostými nadávkami. Podle policie sprosťárny zaznívaly z druhé strany, odkud také létaly různé předměty.

Záchranáři ošetřovali šest zraněných - čtyři z řad squatterů a dva policisty. Součástí bilance zákroku je i 27 osob zadržených kvůli přestupkovému jednání.

Čtěte také: Squatteři opustili vilu Milada, nasazeno bylo sto policistů a vrtulník