Podle NSS squatteři obsazením vily neuplatňovali své politické shromažďovací právo. Sami tehdy zdůrazňovali, že jen pokračují v zábavě a že každý z nich jedná sám za sebe. Vzhledem k použití násilí při obsazení vily podle NSS ani nemohlo jít o pokojné shromáždění, které zmiňuje Listina základních práv a svobod.

Čtěte také: Ticho po squatterech. Domy čekají na oživení

Podle městského soudu policie použila donucovací prostředky zákonným způsobem, a nikoliv bezdůvodně ani nepřiměřeně. „Policistům přitom nelze upřít snahu o hledání mírnější alternativy řešení, kdy z provedeného dokazování jednoznačně vyplynulo, že se snažili se squattery domluvit, vyjednávali, snažili se i o kontakt se squattery uvnitř," stojí v rozhodnutí městského soudu.

Dům má soukromého vlastníka 

Squatteři se na přelomu června a července 2012 sešli u příležitosti třetího výročí vystěhování vily Milada, která v minulosti patřila k nejznámějším českým squatům. Zprvu byli venku, pak vnikli i dovnitř.
Dům, který má soukromého vlastníka, policie znovu vyklidila. Několik squatterů policie odvedla, později si stěžovali na bití v "uličce hanby" a hrubé zacházení.

Ani v opakovaném řízení před městským soudem se podle NSS nepodařilo squatterům „prokázat, a to i s přihlédnutím k jejich vlastnímu chování na místě v době před zásahem, že by jejich zranění vznikla v době, kdy již byli v moci policie". NSS sice zkritizoval policii za to, že nebyla schopná předložit videozáznam celého zásahu, ovšem k tíži jí to nepřičetl.