Zda u konfliktu byli přítomni zákazníci a jaká byla jeho předpokládaná příčina, ovšem neupřesnil. „Stalo se to na stanovišti vozidel taxi; přesné okolnosti zjišťujeme," konstatoval. Rozhodující zřejmě bude porovnání výpovědí střelce a dalších dvou aktérů v kombinaci s dalšími získanými důkazy i případnými svědectvími.

Uber vyjádřil zděšení 

V úterý to potvrdil i Jan Švehla z marketingové agentury Ogilvy, který Deníku poskytl stanovislo společnosti Uber. „Jsme zděšeni tím, co se stalo našemu partnerskému řidiči," uvádí prohlášení, které podepsala manažerka komunikace Uber pro střední a východní Evropu Ilona Grzywinska.

„Je to poctivě pracující člověk, který si chce vydělat na živobytí – a byl úplně nesmyslně napaden skupinou řidičů taxi. Teď se plně soustředíme na to, abychom mu poskytli veškerou podporu, kterou potřebuje, včetně právní a finanční pomoci."

Podezřelý výtržník skončil na oddělení

Mezi taxikáři se povídá, že snad mělo jít o konflikt jejich kolegů – tedy běžných taxikářů – a mužem jezdícím pod hlavičkou jimi nevítané alternativy Uber.

Kdo v Křižíkově ulici střílel, policisté záhy zjistili. Příslušníci pohotovostní motorizované jednotky přivolaní jedním z dvojice aktérů, kteří zůstali na místě, vozidlo vypátrali, řidiče podezřelého z výtržnictví zadrželi a převezli na oddělení. Případem se policie dále zabývá. „Prozatím bez konkrétní právní kvalifikace, poznamenal Daněk.

Grzywinska má ovšem v tom, kdo je viník a kdo se stal terčem útoku, jasno. Nasvědčuje tomu alespoň tón, jím hovoří o kolegovi. „Náš tým je s ním stále v kontaktu a jsme rádi, že jako oběť napadení neutrpěl fyzická zranění," uvádí dokument poskytnutý Janem Švehlou. „Budeme s policií a dalšími orgány plně spolupracovat a poskytneme jim všechny informace, které budou pro rychlé vyšetření případu potřebovat," uvádí dále.

Čtěte také: Krátce po sobě řešili auto ukradené i vykradené