Senátu Vladimíra Cvetlera, který kauzu nazývanou Jiří Š. a spol., již dříve uzavřenou odsuzujícím verdiktem, měl podle pokynů Nejvyššího soudu ČR znovu projednat, nezbylo než jednání odročit. Kvůli úrazu zad spojeným s pracovní neschopností se totiž hlavní aktér omluvil – a jeho jménem nemohl hovořit ani advokát Michael Kis. Chyběla mu plná moc, jejíž předání měli původně s klientem domluveno v soudní budově před jednáním.

V souvislosti se zákrokem, který nepřežila fena křížence labradora a německého ovčáka, již byl někdejší strážník sloužící u městské policie Prahy 12 pravomocně odsouzen. Za týrání zvířat a zneužití pravomoci dostal dvouletý trest s podmíněným odkladem na zkušební dobu v trvání čtyř roků a rovněž dvouletý zákaz činnosti.

Po pěti minutách bylo zvíře mrtvé

Zmiňovaných trestných činů se měl dopustit předloni v červnu jako člen hlídky, který byla přivolána do Libuše kvůli skupině osob s volně pobíhajícími psy, zdržujících se poblíž kontejnerů u nákladové rampy za supermarketem. Menšího dorážejícího psa jeden ze strážníků kopl, vzápětí ho větší fena kousla do nohy. Nato ji strážník zaklekl a držel v sevření, přičemž majitel se snažil psa vyprostit. Zhruba po pěti minutách bylo zvíře mrtvé.

Zatímco obžaloba hovoří o udušení za nadměrných útrap jak fyzických, tak psychických, znalecký posudek k průběhu služebního zákroku okolnosti takto jednoznačně nevidí. A právě s tímto posudkem se pražské soudy dostatečně nevypořádaly, míní brněnský senát Nejvyššího soudu ČR, který případ posuzoval z podnětu Kisova dovolání. Podle jeho názoru jde o opomenutý důkaz svědčící ve prospěch obžalovaného. Posudek je třeba vít při rozhodování v potaz – což ještě neznamená, že by se verdikt musel změnit.

Souzený strážník opakovaně zdůraznil, že přivodit smrt psa v žádném případě nezamýšlel.