O nákupu letounů CASA za více než 3,5 miliardy korun rozhodla vláda Mirka Topolánka v roce 2009. Státní zástupce Jan Kořán podal na Parkanovou se Staňkem obžalobu na sklonku roku 2015.

Vytýká jim zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku kvůli tomu, že nenechali zpracovat nezávislý posudek. Obviněným hrozí až desetileté vězení, podle kriminalistů způsobili státu škodu 818,8 milionu korun.

Čtěte také: Parkanová musí zaplatit pokutu za zveřejnění výpovědí, určil soud

Soudkyně nesouhlasila se způsobem stanovení škody 

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 6 Binderová, které byl trestní spis na základě rozvrhu práce přidělen, se z případu nejprve snažila vyloučit pro svou údajnou podjatost. Poté loni v září rozhodla v neveřejném zasedání o vrácení celého případu k došetření s tím, že dosavadní výsledky vyšetřování je nutné doplnit.

Tvrzení obžaloby, že se Parkanová chtěla nákupem letounů zalíbit premiérovi Topolánkovi, označila za "ryzí domněnky". Nesouhlasila ani se způsobem stanovení škody.

Nákup letadel byl odborníky kritizován

Státní zástupce si však na rozhodnutí soudkyně úspěšně stěžoval u soudu vyššího stupně. Pražský městský soud odmítl všechny požadavky na došetření a soudkyni nařídil, aby svůj postup směřovala „bez dalších nedůvodných průtahů a procesních peripetií" ke konečnému rozhodnutí.

Nákup letadel byl od počátku mnohými odborníky a médii kritizován jako předražený. Hovořilo se také o tom, že za pořízením letadel stál silný tlak vysoce postavených úředníků ministerstva obrany, kteří španělské stroje prosadili proti vůli některých armádních představitelů.

Čtěte také: Politička Vlasta Parkanová oslaví pětašedesáté narozeniny