Dokládá to poslední nález předsedy senátu Ústavního soudu Jiřího Nykodýma, který před několika týdny ukončil dvouletou vyšetřovací vazbu Pavla Mogilevčika. Soudce Nykodým pravomocně zrušil rozhodnutí o jeho vazbě, které loni na podzim učinila pražská městská soudkyně Eva Burianová.

Tvrdá slova

Nykodým v odůvodnění rozhodnutí svého senátu užil tvrdá slova. Vytkl soudkyni nepřípustné prodlužování vazební lhůty, protiústavní výklady a aplikace obecného práva, které vybočují z mezí ústavnosti, ito, že nebrala ohled na ochranu základních práv jednotlivce garantovaná ústavou a podobně.

„Podstata spočívá v tom, že předsedkyně senátu Burianová prodloužila vazbu zcela nezákonně v rozporu s trestním řádem. A to až po uplynutí zákonné lhůty. To v právním státě nelze,“ řekl včera Deníku advokát Vladimír Řičica, který Mogilevčika obhajuje a proti rozhodnutí Burianové podal ústavní stížnost.

To, jak rozhodla soudkyně Burianová, mělo dopad i na rozhodování jiného soudu. Podle platných pravidel v českém soudnictví se jejímu rozhodnutí musel podřídit obvodní soudce Ondřej Havlín, protože je na nižším stupni soudcovské hierarchie. I když s rozhodnutím „hierarchicky vyšší“ soudkyně nesouhlasil a považoval ho za vadné.

„Ústavní soudce Nykodým v nálezu výslovně uvedl, že Obvodní soud pro Prahu 2, rozumějme soudce Havlín, naší ústavní stížnost podpořil. Dokonce vyslovil pochybnost zda šlo v případě Burianové o pouhou neznalost zákona. I tak se jako obvodní soudce musel, zdůrazňuji musel, řídit právně vadným názorem krajské soudkyně. Jen proto, že Burianová má vyšší postavení,“ uzavřel Řičica.

Případů je víc

Osmatřicetiletý Mogilevčik byl obviněn z podvodu. Do vazby ho před dvěma lety poslali hned po zadržení. Nyní je díky nálezu Ústavního soudu šetřen na svobodě. Jeho případ nezákonné vazby není podle právních expertů nijak výjimečný.

„Burianová není jediná soudkyně, co se neřídí ústavou. Takových protiústavních rozhodnutí soudců o vazbách a jiných neústavních rozhodnutí soudců je mnohem víc. Jenže to je na dlouhé povídání,“ řekl Deníku právní expert.