Rittigovi vadí tisková zpráva, ve které je spojovaný s údajně předraženými jízdenkami pražského dopravního podniku.

Rittig chce odškodnění za údajně nepravdivé tvrzení, že je spojený s kauzou předražených jízdenek pražského dopravního podniku. Městský soud v Praze mu nedal loni v červnu za pravdu, proti čemuž se Rittig odvolal. Rittig se dnes, podobně jako v minulosti, jednání nezúčastnil.

Podnikatel chce omluvu za tvrzení fondu v tiskové zprávě z prosince 2011. Lobbista, který dlouhodobě žije v Monaku, tvrdí, že ho fond poškodil v osobních i obchodních vztazích.

„Bohužel věc se vrací na samý začátek, bude znova prováděno patrně dokazování a bude probíhat řízení před soudem 1. stupně," uvedl po jednání advokát Rittiga Vladislav Jirka.

Ředitel Nadačního fondu proti korupci a bývalý policista Petr Soukenka z verdiktu Vostrejšové usoudil, že ohledně důkazů žádný problém nebyl, městský soud jen patřičně neodůvodnil rozsudek. „Tři nezávislé subjekty dospěly k názoru, že Ivo Rittig mohl být příjemce peněz z jízdenek, což jsem byli my, dospěl k tomu městský soud a policie, protože Ivo Rittig je ve stejné věci obviněn," dodal po jednání. Vrchní soud podle něj řešil pouze formální nedostatky ve vyhotovení rozsudku.

Praní špinavých peněz

Rittig byl v kauze poškozeného pražského dopravního podniku obviněn, a to z praní špinavých peněz ve spojení s organizovanou skupinou působící ve více státech. Spolu s ním čelí obvinění další čtyři lidé: jeho obchodní partner Peter Kmeť, právníci Marek Stubley a David Michal a někdejší jednatel tiskárny Neograph Jan Janků.

Pražský městský soud Rittigovu žalobu zamítl před rokem s tím, že fond prokázal pravdivost svých závěrů včetně propojení Rittiga s dopravním podnikem. Po právu tak prý použil ve spojení se slovem „pravděpodobně" tvrzení, že Rittig byl konečným příjemcem 17 haléřů za každý prodaný lístek městské dopravy.

Rittig figuruje také v kauze týkající se údajného vynášení informací Bezpečnostní informační služby. Případ souvisí s manželkou expremiéra Petra Nečase Janou, dříve Nagyovou, která v minulosti šéfovala jeho kanceláři. Je také obžalovaná s dalšími lidmi s podezřením ze zneužití Vojenského zpravodajství.