Ve velké „porotní" síni v budově pražského vrchního soudu začal proces s takzvaným „Švábovým gangem", nazývaným podle údajné hlavy vraždící skupiny Michaela Švába. Skutečně vraždící, potvrzuje spolupracující obviněný Daniel D., který usvědčuje údajné komplice ze dvou vražd; ten se v jednací síni objevil v neprůstřelné vestě a pod ochranou zakuklenců zásahové jednotky vězeňské služby.

Očekává se několik výjimečných trestů

Podle státního zástupce Vladimíra Mužíka, který 19stránkovou obžalobu četl 40 minut, členové skupiny zabíjeli dvakrát: v roce 2012 ve Spojených arabských emirátech a loni na pomezí Francie a Itálie. Výpovědi aktérů - někteří ze souzených mužů ale vypovídat odmítli - se zdají naznačovat, že původně opravdu mordy v plánu nebyly; v obou případech ale vždy někdo ze skupiny vydíraného podnikatele usmrtil.

Poprvé mělo jít o náhlý útok na hlavy s použitím kamene, ve druhém případě pak o nečekanou střelbu při močení u silnice. Ne vždy ale únos spojený s vydíráním skončil smrtí. Další muž dostal šanci se vykoupit - zločinci mu údajně tvrdili, že může „přeplatit" ty, kteří si objednali jeho likvidaci, a z Valencie se vrátil za 34 milionů korun - a ve dvou případech údajné záměry nevyšly.

V procesu, který se protáhne nejméně do července, se očekává možná i několik výjimečných trestů. Až doživotí může podle Mužíkovy obžaloby hrozit pětici souzených mužů. Ti se zčásti seznámili ve vězení. Ještě po dva dny senát Tomáše Durdíka počítá s oddělenými výslechy obžalovaných.