S rozsudkem nesouhlasil státní zástupce, který pro zdravotní sestru požadoval nepřísnější možný trest – doživotí. Při odvolacím řízení bude navrhovat zpracování dalšího revizního posudku, který by měl objasnit příčinu úmrtí pacientů. Žena strávila několik měsíců ve vazbě.

Chyběl přímý důkaz 

Marešová podle obžaloby zabíjela pacienty jednotky intenzivní péče draslíkem, aby si ulehčila práci. Soud zdravotní sestru osvobodil, protože se neprokázalo, že se skutky popsané v obžalobě staly.

Podle soudu se nenašel žádný přímý důkaz nebo svědek, který by ji usvědčil. Zprošťující rozsudek soud vynesl na základě znaleckých posudků, o kterých se bude jednat i před odvolacím soudem.

Se závěry, že Marešová zabíjela draslíkem, přišli znalci obžaloby Jiří Závodský a Radek Matlach. Jejich názor nejprve odmítl znalec obhajoby Zdeněk Šňupárek z ústavu Ústřední vojenské nemocnice v Praze, později i zpracovatelé revizního posudku z Fakultní nemocnice v Olomouci.

Kritika soudních znalců 

Tito znalci navíc kritizovali práci i závěry Závodského a Matlacha. Tvrdili například, že špatně provedli pitvu. Státní zástupce František Stibor nedávno řekl Mladé frontě Dnes, že v odvolání požaduje vytvoření dalšího revizního posudku, který by udělal někdo jiný než olomoučtí znalci. „Z jejich projevu jsem cítil, že nejsou nestranní a objektivní," řekl.

Soud následně zahájil s Matlachem a Závodským správní řízení, kde lékařům hrozí vysoká pokuta nebo i vyškrtnutí ze seznamu znalců. S konečným rozhodnutím chce počkat na výsledek odvolacího jednání.

V Česku je z poslední doby známý jeden podobný případ, za který dostal doživotí bývalý zaměstnanec nemocnice v Havlíčkově Brodě Petr Zelenka. Podáním léku heparin připravil na oddělení ARO o život sedm pacientů, dalších deset osob se zavraždit pokusil. Podle policie měl Zelenka na svědomí ještě další tři vraždy a jeden pokus, protože už ale nemohl dostat vyšší trest, policie jej dál nestíhala.

Čtěte také: Rath už zná termín pokračování své kauzy