Taková je realita procesu v kauze údajných nelegálních obchodů s nosorožčími rohy v hodnotě bezmála sto milionů korun údajně určenými k pašování do Vietnamu, s jehož projednáváním začal ve středu Obvodní soud pro Prahu 6.

Zahájit hlavní líčení v případu s celkem 16 obžalovanými měl původně již 22. října; kvůli neúčasti jednoho muže však soudkyně Markéta Binderová start kauzy odložila. Ve středu jich dorazilo deset; zbývající šestice poslala omluvenky.

Již první výpovědi přitom naznačily, že projednávání kauzy zřejmě nebude krátkodobou záležitostí. Vysvětlovat své počínání mají dva muži asijského vzhledu s vietnamsky znějícími jmény a dále 14 našinců; 12 mužů a dvě ženy.

Legálně na lov

Obžaloba popisuje zneužívání legálních možnosti pro nelegální byznys porušující pravidla daná mezinárodní úmluvou CITES o zacházení s ohroženými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami, který se měl odehrávat v letech 2011 – 2013. A údajní vůdci gangu měli podle závěrů kriminalistů věc vymyšlenou tak, aby nakonec byli spokojeni všichni.

Organizátoři sháněli lovce, kteří měli zájem jet si zastřílet do Jihoafrické republiky. Zabít nosorožce tuponosého jižního. To je legální, pokud lovec využije nabídku k loveckým výpravám na farmy, kde jsou nosorožci chováni. Stejně tak je legální, že střelec má na základě patřičných povolení právo dovézt si trofej v podobě rohů uloveného zvířete.

Nejde ovšem o laciný špás. Taková výprava se vším všudy vyjde bratru na milion korun. Či spíše na částku ještě podstatně vyšší. S placením si nicméně střelci nemuseli lámat hlavu. O uhrazení veškerých nákladů se postarali organizátoři, kteří je na jih Afriky vysílali.

Chtěli za to maličkost: trofeje v hodnotě deklarované na celnici 100 amerických dolarů za kus (přičemž reálná cena byla v závislost na hmotnosti kusu mezi 300 tisíci a půl milionem; rovněž počítáno v dolarech).

Rohovina je totiž v jihovýchodní Asii velmi žádaná a ceněná; podle tamní tradiční medicíny má blahodárné účinky včetně schopnosti porazit rakovinu. Není nadsázkou tvrdit, že pokud se ji podaří dostat na místo odbytu, může být vlastně vyvažována zlatem.

Desítky trofejí

Pokud by se podařilo takto zpeněžit přes dvě desítky párů rohů, s nimiž se skupina podle obžaloby snažila nakládat (dva podle výsledků šetření zřejmě do cíle dorazily), znamenalo by to skutečně obří zisky. Takové počínání už ovšem s legalitou nemá nic společného. A spadla klec, když snahy o vývoz rohů odhalili celníci.

S tímhle výkladem událostí dosud vyslechnutí obžalovaní nesouhlasí; popsané kšeftování odmítli. Stejně jako organizování výprav způsobem uváděným obžalobou a předávání instrukcí lovcům. Tak to alespoň říkal Jiří Doležal slyšený jako první.

Rovněž Phong Nguyen Hoai, jenž také měl stát v hierarchii skupiny vysoko, v jednací síni zdůraznil, že veškeré aktivity byly v souladu se zákony v České republice i v Jižní Africe. Dokazování k jednotlivým případům zřejmě nebude jednoduché – a podle všeho ani krátké.

V případě odsouzení za nelegální nakládání s chráněnými živočichy a částmi jejich těl by mohly padnout tresty odnětí svobody v rozpětí od dvou do osmi let. Že je tato sazba reálná, ukazuje loňský verdikt, kdy trojice Vietnamců za snahu o nelegální vývoz rohů z České republiky nepravomocně dostala tresty od tří do pěti let.

Čtěte také: Lidé souzení kvůli kšeftům s nosorožci se v jednací síni smáli