Čtyřicetiletý Knetig údajně sháněl „černé" peníze pro ODS. V říjnu 2010 podle žalobce nabídl při schůzce v restauraci členovi představenstva Komerční banky Vladimíru Jeřábkovi, aby sponzoroval ODS. Za to mu sliboval, že zajistí uložení peněz SFŽP na účet této banky. Podle tajných nahrávek, které pořídil odvolaný šéf SFŽP Libor Michálek, Knetig na Michálka tlačil, aby svěřil zakázku na výběr banky zvolenému finančnímu poradci.

Někdejší poradce ministra na záznamech popisuje, jak se dostat k penězům na financování další kariéry svého šéfa a ODS. Michálek pak řekl o svých podezřeních ministrovi i s tím, že si rozmluvy nahrál. Drobil ho tehdy údajně požádal, aby záznamy zničil. Nabídl prý Michálkovi i místo svého náměstka. Drobil, který je v současnosti místopředsedou ODS, později na funkci ministra rezignoval.

Soud Knetiga osvobodil, protože Jeřábek dnes uvedl, že mu žádný úplatek nenabízel. Prý se spolu bavili o uložení volných prostředků SFŽP, poté se jej obžalovaný ptal na to, za jakých podmínek banka obecně poskytuje sponzorství. „To, co se mělo odehrát v restauraci Modrý Orel, může potvrdit či vyvrátit pouze jediný svědek, který zde byl přítomen. A to je svědek Jeřábek," prohlásila soudkyně Šárka Šantorová.

Michálkovy nahrávky, které byly součástí spisu, Šantorová jako důkaz nepřipustila. Podle ní byly pořízeny bez povolení soudu, a proto jsou procesně nepoužitelné. Navíc vznikly až tři týdny po schůzce, což prý znamená, že se nevztahují k danému případu. Podle státního zástupce Jana Maršálka ale Nejvyšší soud již dříve judikoval, že určitá možnost použití obdobných nahrávek existuje.

„Vzhledem na tyto skutečnosti a výpovědi další svědků nelze ani nepřímými důkazy dovodit vinu obžalovaného," podotkla Šantorová. Podle ní se podařilo pouze zjistit, že se schůzka odehrála. „Došlo k nepřímo vyspecifikované nabídce. V kontextu ostatních skutečností je možné to hodnotit jednoznačně," namítal po jednání žalobce.

Michálek odvolání vítá

Michálek označil verdikt soudu za nekompetentní. „Neberu to, že je tady snaha na úrovni tohoto soudu přesně zjistit úplně skutečný stav věci," uvedl. Uvítal však odvolání státního zástupce.

Knetig dnes před soudem využil svého práva nevypovídat. Pouze řekl, že se cítí nevinný. Nepřišel si vyslechnout ani rozsudek. Proč tak učinil, nechtěla jeho advokátka Leona Žáková komentovat.

Soud v minulosti stíhání Knetiga dvakrát zastavil. Jeho rozhodnutí však pokaždé pražský městský soud zrušil. Policisté se dříve zabývali také tím, jestli nepodplácel Drobil Michálka. V půlce loňského června případ odložili, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman jej však opět otevřel. Letos v červnu policisté kauzu odložili znovu.