Podle rozsudku si bez vědomí a souhlasu zaměstnavatele vzal tři telefony, které patřily radnici. Kdy se to stalo, není jasné, podle rozsudku to ale bylo nejpozději do 20. listopadu 2014. „Přisvojil si cizí věc tím, že se jí zmocnil a způsobil tak na cizím majetku škodu nikoliv nepatrnou," píše se v rozsudku. Telefony měly být zlikvidovány jako nefunkční, avšak zničeny nebyly.

Rozsudek padl na podruhé, první řízení u obvodního soudu bývalý vedoucí vyhrál, státní zástupce se však odvolal a odvolací soud vrátil případ zpět na Prahu 7. V odvolacím řízení senát dal za pravdu žalobci.

Trestní oznámení podalo současné vedení radnice. „Podali jsme jej krátce po našem nástupu do funkcí v listopadu 2014. Prověřovali jsme nestandardní rozhodnutí bývalého vedení v období mezi proběhlými volbami a naším jmenováním do funkcí. Vyřazování majetku vykazovalo jasné nesrovnalosti a zakládalo podezření na spáchání trestného činu," řekl  místostarosta Pavel Vyhnánek (Praha 7 sobě). Trestní oznámení prý radnice následně rozšířila o další podezření spojená s nákupem a prodejem IT techniky.

Nepořádek v evidenci

Podle rozsudku z 28. ledna 2016 panoval na radnici nepořádek v evidenci majetku. U zaměstnanců v kartách např. chyběly podpisy o převzetí. „Jedná se o absolutní selhání účetní a majetkové evidence… Současně nelze opomenout, že na úřadu městské části byly i další telefony, byť byly podle znaleckého posudku vyřazené jako nefunkční, jinými užívány," píše se v materiálu.

Radnice podle Vyhnánka přijala určitá opatření. „V první řadě jsme se rozloučili s osobami odpovědnými za předchozí stav. Po nových vedoucích požadujeme důsledné dodržování předpisů a směrnic při vyřazování a pořizování majetku. Jde o jejich osobní odpovědnost, kterou podrobujeme pravidelné kontrole," uvedl.

Čtěte také: Rozbitím kamer podezřelý záběry nezlikvidoval