Podnikatel ze Ždírce nad Doubravou, který hodně aktivit vyvíjel v oblasti finančnictví, trvá na své nevině. Domáhal se obnovy řízení. Marně. Trestní senát Kamila Kydalky návrh zamítl. Verdikt ale ještě prověří odvolací instance. Musil, jenž od počátku opakuje, že vraždu neobjednával ani neplánoval, si na místě podal stížnost.

Mord pro peníze?

Podle závěrů soudu chtěl Musil předloni v únoru nechat zamordovat dva bývalé obchodní partnery z východních Čech, u nichž měl se svým společníkem (a také nejlepším kamarádem) milionové dluhy; vraždou se prý chtěl také zbavit nepohodlných svědků a ztížit tak stíhání v kauzách úvěrových podvodů a dalších zločinů, do kterých měl být zapleten. I to ale Musil popírá a trvá na tom, že on nikomu nic nedlužil; bylo to prý naopak. Podle něj jsou všechna obvinění dílem jediného muže – bývalého nejlepšího kamaráda. Ten prý zosnoval policejní komplot vedoucí k jeho zatčení, aby mu nemusel vracet pět milionů, půjčených na neuskutečněnou koupi domu za Prahou (to advokátka Marie Nedvědová dokladovala kopií smlouvy o půjčce). Navíc se prý vyhnul stíhání pro vlastní lumpárny – a nadto dostal šanci začít nový život na státní útraty: v rámci programu na ochranu svědků.

Jako z detektivky

Ve skutečnosti je ale kauza podle Musila ještě spletitější. „Oni“ ho podle jeho slov nechali strčit do kriminálu, protože příliš mnoho věděl. „Měli důvod se mě zbavit, protože věděli, že se mnou spolupracuje i řada policistů, kteří mi dávají určité informace,“ prohlásil Musil. Ve vysoké hře by podle jeho slov měli figurovat prohnilí policajti spolupracující a kující pikle se svými informátory z podnikatelských i zločineckých kruhů – přičemž jde o obrovské peníze a vše dokážou „přikrýt“ zaplacení lidé z policejní inspekce. Obhájkyně Nedvědová k tomu naznačila, že tohle vše se zřejmě neodehrává jen ve fantazii jejího klienta. Sama prý v minulosti posílala podněty někdejšímu ministrovi vnitra Marinu Pecinovi – její dopis však prý zůstal bez odezvy.

Není co měnit

Kydalkův senát ovšem ani po novém dokazování a výslechu dalšího svědka, jehož výpověď soud pokládá za „značně nepřesvědčivou“, nedospěl k závěru, že se na původní verzi mělo něco měnit. Zásadní je nejen odposlech rozhovoru v Musilově kanceláři, který policie pořídila po kamarádově udání, ale z pohledu soudu do sebe vše zapadá – včetně motivu. Nepohodlnou dvojici, v případu opakovaně označovanou pojmem „bílí koně“, prý Musil skutečně měl důvod sprovodit ze světa.

Odhalení gangu expolicistů

V návaznosti na vyšetřování případu Josefa Musila policie přišla na stopu zločinecké skupiny, pro kterou se vžilo označení „brněnský policejní gang“. Skupina, v níž figurovali především bývalí policisté z jihu Moravy, se podle specialistů kriminální policie na organizovaný zločin dlouhodobě – mezi roky 1998 a 2010 – zapojovala do kriminálních aktivit. Vedle vydírání podnikatelů se mělo jednat především o zametání závažných kauz pod koberec. Mezi stíhanými osobami figuruje i muž, který měl podle soudu zajistit vraždy objednané Musilem. V této kauze sice odsouzen nebyl, kriminalisté ale dospěli k podezření na existenci zločinného spolčení a začali prověřovat vazby mezi ním, jeho právníkem a dalšími lidmi. To nakonec vedlo k rozkrytí „brněnského gangu“.