S informací o jmenování ředitelem přišel Sitta na začátku dnešního projednávání jeho pracovněprávního sporu, a předseda odvolacího senátu tak musel zasedání odročit naneurčito, dokud se ve firmě nevyjasní vztahy. Sitta totiž prohlásil, že z pozice šéfa nesouhlasí s tím, aby žalovaný Neograph zastupoval právník vyslaný advokátkou Katarínou Kožiakovou Oboňovou. Ta v jiných kauzách hájí právě Rittiga.

Bývalý generální ředitel společnosti Neograph Vladimír Sitta starší (uprostřed) se svým synem stejného jména Vladimírem Sittou (v pozadí vlevo
Stíhaní svědci v Rittigově kauze u soudu uspěli

Firma se proti opatření odvolá

Předběžné opatření, které má k dispozici a které potvrdila mluvčí soudu Markéta Puci, zatím není pravomocné. Zástupce Security Paper Mill dnes avizoval, že firma se proti němu odvolá. Soud jmenoval Sittu ředitelem na dobu, dokud justice o jmenování šéfa nerozhodne pravomocně.

Usnesení neodůvodnil, což mu umožňuje občanský soudní řád. „Nevím, jestli to je na gratulaci, nebo spíše na kondolenci," komentoval pro opatření Sitta, který své jmenování soudu navrhl. Usnesení je podle něj již vykonatelné.

Sitta dostal okamžitou výpověď v roce 2012

Firma na svém webu stále uvádí jako statutárního ředitele Michaela Brodu. Sitta papírnu Neograph založil a ve funkci jejího generálního ředitele působil od roku 1997. Okamžitou výpověď dostal počátkem roku 2012. Firma uvedla, že zvlášť hrubým způsobem porušil povinnosti, a to jednak svým prohlášením do médií, jednak činností v údajně konkurenční společnosti Nanograph.

Sitta v novinách upozornil na smlouvu mezi Neographem a pražským dopravním podnikem a především na související poradenskou smlouvu Neographu se společností Cokeville Assets, která sídlí na Panenských ostrovech. Přes ní podle policie putovaly provize z výroby jízdenek k Rittigovi.

Petr Nečas a Jana Nagyová (dnes Nečasová).
Nagyová si důvěrně a čile psala s Rittigem a jeho právníkem

Sitta čelil obžalobě 

Za důvod svého prohlášení označil to, že si nepřál, aby byla firma Neograph zatahována do něčeho, s čím nesouhlasil. Jízdenky podle něj byly nesmyslně předražené téměř o 50 procent.
Kvůli svému působení v Neographu čelil Sitta obžalobě ze zneužití postavení v obchodním styku, soudy ho ale osvobodily. Soudce mimo jiné připustil, že za tímto trestním stíháním mohla stát pomsta Rittigových lidí právě kvůli zveřejnění informací o vyvádění peněz z dopravního podniku.

V Sittův prospěch neúspěšně podala stížnost pro porušení zákona exministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Stížnost se týkala toho, že mu státní zástupkyně Dagmar Máchová znemožnila hlasovat na valné hromadě Neographu, a muž tak ve firmě přišel o 43 procent akcií.

Ivo Rittig.
Rittig si u soudu vymohl omluvu v Respektu za článek o kmotrech