Strážníci se otočili a spatřili koně, kráčejícího pozvolna kolem nich.

Seděla na něm žena ve středních letech. V ruce držela krucifix a modlila se. Co chvíli opět zvolala: „Antikomunismus!“

Dojela až k soše

Prapodivný úkaz okamžitě zaujal početnou skupinku zvědavých turistů mnozí pískali a tleskali. Jiní stáli jako opaření.

Pomatená žena v sedle zatím dojela k soše svatého Václava.

Strážníci se pokoušeli o kontakt

Strážníci také nevycházeli z údivu. Přesto se snažili navázat s evidentně psychicky narušenou ženou kontakt. Ona nereagovala. Místo toho se hlasitě modlila a nenechala se rušit.

Zatímco její kůň nervózně přešlapoval u monumentu svatého jezdce, strážníci se rozhodli pro zákrok. „Hrozilo nebezpečí, že se kůň splaší a vběhne do davu. Ženu jsme proto museli z koně sundat. Byla vzteklá a agresivní. Kopala kolem sebe. Strážníky chtěla dokonce pokousat. To už na místo dorazila i záchranka, která ji záhy za asistence našich mužů převezla do psychiatrické léčebny. Koně hlídka odvedla do Vrchlického sadů, kde s ním počkala na příjezd speciálního odchytového vozu. Kůň skončil v trójském útulku,“ řekl ke kurióznímu případu mluvčí městské policie Rudolf Rubeš.

Novodobý Diogenes

Událost z Václavského náměstí nebyla jedinou zvláštností, která se městským policistům ve čtvrtek přihodila. Mluvčí Robert Fabian prozradil, že se jedné z hlídek podařilo za vskutku podivných okolností dopadnout celostátně hledaného muže. Stalo se to ráno v ulici Ke Krči. Zanedbaný muž v ošuntělých šatech tu před sebou tlačil popelnici. Tvrdil, že v ní bydlí.

„Jeho jméno procházelo evidencí hledaných osob. Proto jsme ho zadrželi a předali na nejbližší policejní stanici,“ uvedl Fabian. Je pravděpodobné že i tento podivín skončí na psychiatrii.