S dodatkem, že s ohledem na probíhající úkony trestního řízení nebude uvádět jakékoli detaily. Zopakoval pouze to, co uváděl již o 24 hodin dříve: zatím nebylo zahájeno trestní stíhání žádné osoby. Stále také nechtěl komentovat ani počet lidí, kteří se ocitli v hledáčku policie.

Již v úterý Lelek Deníku řekl, že policisté zasahovali proti taxikářům v souvislosti s trestným činem podvodu, z něhož jsou taxikáři podezřelí kvůli údajnému předražování jízdného zahraničním turistům. Vzápětí bylo možno slyšet pochvalné hlasy: podobný zásah kvůli předražování se v metropoli neudál za posledních 20 let.

Objevily se však i spekulace, zda za zásahem není něco víc než jen řešení čachrů týkajících se cen za svezení – a zda by snad nebylo možno očekávat i rozšíření stíhání v souvislosti s děním kolem pražských taxikářů.

„Jde o spekulace, které zatím nebudu komentovat," reagoval Lelek pro Deník. Další možné podrobnosti přislíbil v pátek. „Vyjádřím se v případě, že bude zahájeno trestní stíhání konkrétních osob," upřesnil státní zástupce.

Právo na informace si vyhradili žalobci

Policisté striktně omítají jakékoli sdělení; oficiálně ani nepotvrdí, že se o taxikáře zajímají. „Právo na informace si vyhradilo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1," odkázal Jan Daněk z ředitelství pražské policie právě na žalobce Lelka. I tento postup naznačuje, že by se mohlo jednat o velmi závažnou kauzu.

Největší rozruch kolem pražských taxikářů vzbudily loni vraždy tří mužů, kteří za volanty taxikářských aut hledali zákazníky v ulicích centra metropole. Všichni byli zastřeleni, podle dostupných informací vrah všem vzal život stejnou zbraní malé ráže.

V souvislosti s tímto případem se 4. listopadu objevila informace, že muže podezřelého se spáchání mordu na sklonku loňského ledna zřejmě na Praze-západ (načež vrah auto oběti i s tělem zavražděného odstavil v Lužické ulici v centru metropole) a pak dvou vražd loni v dubnu na okraji Uhříněvsi se podařilo dopadnout.

Ani k tomu se policisté nevyjadřovali; informaci bez jakýchkoli dalších podrobností potvrdila mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Komunikaci s médii si totiž rovněž vyhradili žalobci. Mluvčí konstatovala, že s ohledem na stav řízení nebudou poskytovány žádné další informace, neboť by tím mohl být ohrožen účel trestního řízení.

Nováček v centru města nemá šanci

Shodou okolností právě v úterý večer, tedy jen několik hodin po zatýkání, zveřejnila televize Prima v publicistickém pořadu Očima Josefa Klímy sondu do světa pražských taxikářů. Se závěrem, že nováček nemá šanci.

Figuranti se s vozem taxislužby snažili postavit na výhodné štafly v centru metropole. Stávali se terčem slovních útoků (a někdy i taktak že ne fyzických) těch, kteří si na tato místa činí nárok, protože tam „stojí deset let"; místní „vládci" dokonce na kontrolu vetřelce přivolali hlídku strážníků. Zazněl také náznak, že přidat do party by se sice možné bylo, ale bude třeba zaplatit.

Čtěte také: Policejní komando udeřilo na příliš drahé taxikáře