Bezmála 20milionová suma měla být v letech 2009 až 2011 přesměrována prostřednictvím jeho obchodního partnera, rovněž obžalovaného Petera Kmetě na jeho účet na základě fiktivních smluv o poradenství. Do koruny přesně to kriminalisté vyčíslili na 19 977 318 korun (a další škoda měla vzniknout státu daňovým únikem vypočítaným na 3,7 milionu korun; obžaloba také hovoří o praní peněz v částce 13 milionů korun).

Tohle vše odmítá jak Rittig, tak zakladatelé společnosti Kamil Jirounek a Michal Urbánek. Je prý nelogické, aby někdo tuneloval vlastní firmu a peníze „za nic" posílal Rittigovi. „Jsou to lži," opakuje lobbista a trvá na tom, že Oleo Chemical nemá zhola nic společného.

Ani s dokumentem řešícím výpočet odměny poradce, který ho má se společností spojovat a na němž má mát jeho podpis. Prý není – a ani se jeho skutečnému podpisu nepodobá; je to jen napsané jeho jméno. Rittig zdůraznil, že on se věnuje svým aktivitám, obchodu, poradenství – a také a investicím do realit i firem. Nikoli organizování trestné činnosti nebo praní peněz.

Jediný z obžalovaných přiznává vinu

Jako poslednímu z obžalovaných dala ve čtvrtek předsedkyně senátu Kateřina Radkovská slovo účetnímu Jaroslavu Kubiskovi, který usiluje o postavení spolupracujícího obviněného s nadějí na výrazně mírnější trest. Jako

jediný z obžalovaných přiznává vinu, když prý v rámci činnosti účetní firmy pracující pro Rittiga kryl fakt, že šlo o fiktivní služby. Přihlásil se k tomu, že mu není jedno, že se podílel na trestné činnosti – a uvědomuje si, v jak nebezpečné společnosti se ocitl.

„Nemůže vědět zhola nic, co se týče mých obchodů," reagoval Rittig se slovy, že Kubisku vůbec nezná. Na tom, že informace tohoto muže jsou nedůvěryhodné, trvají i ostatní obžalovaní.

Čtěte také: Soud začal rozplétat Rittigovu kauzu