Svědci, kteří volali na linku 156, následně hlídce oznámili, co se dělo dál. Chlapci neuspěli – a jednu ze dvou karet, které měli k dispozici, bankomat pohltil. Druhou ale nezadržel – a tak si ji děti odnesly; odcházely prý směrem k Patočkově ulici. Najít dvojici neúspěšných výběrčích se strážníkům podařilo během chvilky – a došlo na vysvětlování. Hoši uvedli, že dámskou peněženku našli ležet na chodníku. Jenže ouha: bez peněz. Uvnitř byly jen platební karty, tak zkusili štěstí u bankomatu. Peněženku, kterou stále měli u sebe, strážníkům odevzdali. I když školákům vzhledem k jejich věku nehrozí trest, věcí se zabývá policie – a dá se předpokládat, že o rodiny obou chlapců projeví zájem i úředníci ze sociálky.

Sprejer se bránil: dělám to, co ostatníSpolužáci stříkají sprejem také. S takovým vysvětlením vyrukoval 13letý chlapec, kterého v sobotu dopadli strážníci z Prahy 14 jako sprejera. Jako nezbedu, který v Horních Počernicích „vylepšil" podobu hned několika dvířek elektrických rozvaděčů. K jeho odhalení pomohl muž, který si všiml jeho počínání – a když v Ratibořické ulici potkal hlídku strážníků, na sprejera upozornil. Školák nezapíral – a dokonce ukázal všechna místa, na kterých ztvárnil své představy o pouliční kráse a zvelebení cizího majetku. Nezdálo se přitom, že by se styděl za to, co provedl. Prohlásil, že v jeho spolužáci si v okolí počínají stejně.
Graffiti v Ratibořické uliciZdroj: Městská policie Praha  Graffiti v Ratibořické uliciZdroj: Městská policie Praha

Pohřešovaného obchodníka našli při silniční kontroleNečekaný konec mělo pátrání po 27letém muži z centra Prahy, který se živí jako obchodník se zlatem. Muže, kterého partnerka pohřešovala od 3. ledna, kdy jí řekl, že odjíždí na obchodní jednání a brzy bude zpátky doma, avšak už se nevrátil, objevili policisté v sobotu při silniční kontrole v Praze 6. V pondělí o tom informoval Tomáš Hulan z ředitelství pražské policie.
Právě v pondělí navštívil nalezený muž kriminalisty, kteří po něm měsíc a půl pátrali (a vzhledem k podezření, že se mohl stát obětí násilného trestného činu, byli zapojeni i detektivové z oddělení vražd). Vysvětlení, co se s ním stalo, bylo stručné. Rozhodl se prý zmizet, protože ho „dohnala" tíživá finanční situace. S prázdnou kapsou se však nevypařil: měl u sebe dost peněz, které mu umožnily putování po Moravě, Rakousku i Německu – a to včetně přebývání penzionech či hotelích.
Pátrání je u konce – s tím, že se vlastně nic nestalo. „Z podaného vysvětlení kriminalisté nezjistili, že by se dotyčný stal obětí jakéhokoli trestného činu – nebo že by se podobného protiprávního jednání dopustil on sám," konstatoval Hulan. Zdůraznil ale, že svým přístupem pohřešovaný muž nejen přivodil starosti svým blízkým, ale také zbytečně zaměstnal hled šest kriminalistů. „Jen pro ilustraci: pátrací spis čítá přes pět set stran," připomněl policista.

Čtěte také: Pomohou kamerové záznamy objasnit zneužití dokladů?