Kriminalisté III. obvodu pražské policie to totiž měli k místu činu jen kousek – a na telefonát na linku 158 reagovali okamžitě. O tom, že polapili toho správného muže, přitom nemají ani ty nejmenší pochybnosti. „Detektivové u něj nalezli jak odcizenou hotovost a zlaté šperky, tak i plynovou zbraň," informoval Jan Daněk z ředitelství pražské policie.

Žhářský útok

Ukázalo se, že polapený ptáček je policistům velmi dobře známý. A nejen proto, že 25letý recidivista, který se z kriminálu dostal kvůli prezidentské amnestii, má pestrou trestní minulost. Na počátku ledna, téměř bezprostředně po propuštění, na sebe upozornil žhářským útokem. Podle vyšetřovatelů to totiž byl právě on, kdo se pod vlivem drog pokusil pomocí amatérsky vyrobených zápalných láhví podpálit policejní auta před služebnou v Karlíně – a po zadržení hrozil, že bude podpalovat i další objekty, které pro něho představují státní moc.

Případ, původně zavánějící obecným ohrožením, tehdy policisté kvalifikovali jako výtržnictví a poškození cizí věci.

Zloděj a lupič

Během šesti týdnů již podruhé skončil podezřelý, v minulosti už desetkrát trestaný za krádeže i loupeže, v policejní cele – a soud se bude zabývat návrhem na jeho vzetí do vazby. Za mříže, kde to tak dobře zná, se ostatně zřejmě vrátí na dlouho. Za loupež mu hrozí až deset let vězení.

Někteří amnestovaní dělají problémy

Opakovaně dopadený muž je z amnestovaných vězňů tím, který pražské policii způsobil největší problémy. Není ale sám. Zdeňka Koudelová z ředitelství IV. policejního obvodu připomněla, že v minulém týdnu byl amnestovaný muž dopaden také jako ničitel aut v Podolí. „V Branické ulici ukopal 16 zpětných zrcátek," konstatovala Koudelová a na otázku Deníku přikývla, že se na činu podepsal alkohol. Ještě se prý ale uvidí, jak tento případ nakonec dopadne. „Budeme zadávat posouzení duševního stavu pachatele v době spáchání skutku," uvedla. Podle policejního ředitele Prahy IV. Luďka Procházky lze zřejmě na vrub amnestovaných přičíst i aktuální nárůst počtu případů vykrádání aut, domů i bytů. „Oni odjeli do svých bydlišť, kde měli nafasovat dávky – a pak se nám do Prahy vrátili," míní ředitel. Speciální evidenci zločinů vězňů propuštěných po amnestii už ale policie nyní nevede; zaznamenávala je jen do poloviny ledna.