Zbývající účastníky pranice pak pomohl zklidnit argument, kterému tito cizinci zjevně porozuměli líp, a to i bez potřeby tlumočníka: hrozba střelnou zbraní a početní převaha uniforem.

Konflikt desítky lidí, z nichž někteří se oháněli noži, oznámil svědek příslušníkovi městské policie hlídkujícímu v Dlouhé ulici v sobotu v půl čtvrté nad ránem. Strážník se okamžitě rozběhl do Masné, přičemž si ještě cestou vyžádal pomocí vysílačky vyslání posil.

Na udaném místě se před čajovnou skutečně nacházela skupina osob, které se zjevně neoddávaly přátelské debatě. Spíš by se dalo hovořit o hádce provázení strkanicí.

Zmiňovaný výkřik, jímž strážník ohlásil svoji příslušnost k bezpečnostním složkám, vedl k tomu, že většina účastníků konfliktu se rozprchla. Ne tak ale dva nejrozkuráženější kohouti. Ti na výzvu nereagovali a začali se prát, připomněla Irena Seiferstová z centrály městských strážníků.

„Jeden z nich držel v ruce nůž a snažil se druhého bodnout do obličeje. Ten do něj na oplátku začal kopat a bušit pěstmi, až se z toho svalili na zem," přiblížila Seifertová vypjatou situaci.

Zbraň odhodil, utíkal ale dál

„Policie," znělo opětovní zvolání, které vypjatou situaci na okamžik zklidnilo: bitka ustala. Zjevně ale jen proto, aby její aktéři mohli zhodnotit novou situaci. Během pár okamžiků muž s nožem vstal a bojovně se postavil proti strážníkovi. Ten na něho namířil služební pistoli, přičemž jednoznačnou hrozbu doprovodil výzvou: „Jménem zákona, odhoďte zbraň!"

K tomu se ale dotyčný neměl. Jeho reakce byla taková, jako kdyby strážník vydal zcela jiný pokyn: utíkejte pryč, co vám nohy stačí. Nezastavila ho ani opakovaná výzva.

Tak to alespoň nejprve vypadalo. Kudlu pak sice uprchlík hodil mezi zaparkovaná auta, ale běžel dál. Posléze se ale zastavil a zvedl ruce nad hlavu. A spolupracoval i ve chvíli, kdy dostal pokyn, aby si lehl na zem. A došlo na nasazování pout. Na nasazování, ale nikoli zasazení; želízka totiž nezacvakla. „V té chvíli přiběhl druhý účastník rvačky a svému protivníkovi dupnul na hlavu, čímž jej znehybnil tak, že pout již nebylo třeba," vysvětlila Seifertová.

Vzápětí dorazili další strážníci a oba cizince zajistili tak, aby se k sobě nemohli přiblížit. Pak už měli práci záchranáři, kteří oba účastníky pranice odvezli k ošetření do nemocnice; oba totiž měli krvavá zranění v obličeji.

Okolnosti incidentu - od jeho počátku až po násilné vyústění - nadále šetří policie.