Tedy – zajede k čerpací stanici a načepuje si plnou nádrž. Když ale má dojít na placení, práskne do bot. Vlastně – do koní pod kapotou. Zkrátka a dobře: ujede.

Policisté z Řep, kteří po něm pátrají, zaznamenali od dubna do srpna devět takovýchto návštěv na různých benzinkách po Praze, kdy se celková škoda vyšplhala k částce 25 tisíc korun. „Nemůžeme ale vyloučit, že se takového jednání nedopustil ještě v celé řadě dalších případů – a to mimo území hlavního města," připomněl Hulan.

Kamery na benzinkách, které sledují dění u stojanů, zaznamenaly, že dotyčný přijíždí vždy se stejným autem – stříbřitým Renaultem Espace – opatřeným stále toutéž registrační značkou. Kradenou. Policisté nicméně detailně znají také podobu hledaného muže. Venkovní kamery u stojanů sice zabírají dění zpovzdálí a ve větším celku – v jednom případě ale tvář podezřelého zachytila kamera uvnitř provozovny, zamířená na kasu.

Nechtěně ukázal svou tvář

Předtím, než 16. července ujel, totiž zašel za obsluhou s dotazem týkajícím se dálniční známky. „Zřejmě mu nedošlo, že interiér každé z modrozelených benzinek je monitorován bezpečnostní kamerou, a tudíž nechtěně ukázal svou tvář," poznamenal Hulan.

Právě do tohoto záběru vkládají policisté velké naděje. Záznam zveřejnili a obracejí se na veřejnost s žádostí o pomoc. Potřebovali by zjistit, o koho jde a kde ho hledat. „Každý, kdo tohoto muže pozná a má povědomí, kde se nachází, nechť nám tuto informaci předá prostřednictvím linky tísňového volání 158," uvedl Hulan.