Ani jeden ze znesvářených bratrů v pátek k Obvodnímu soudu pro Prahu 6 nedorazil. Michal Rath tvrdí, že se jeho otec nikdy nezmínil o tom, že by ho chtěl vydědit. David Rath vzkázal, že závěť splňuje všechny podmínky stanovené zákonem a je výrazem otcovy svobodné vůle. V prohlášení zaslaném ČTK zdůraznil, že otec dokument sepsal vlastní rukou, za přítomnosti nestranného svědka a několik měsíců před svou smrtí. David Rath prý u sepsání nebyl a testament obdržel až posléze od tohoto svědka. Poté ho předal notáři, který řeší dědické řízení.

Čtěte také: Bratři Rathové stanou u soudu, řešit se bude dědictví

"Důvodem sepsání závěti byl fakt, že Michal Rath se s otcem v posledních letech nestýkal, nestaral se o něho a nepomáhal mu. Navíc měl s otcem i časté konflikty, které třiaosmdesátiletý pán nesl velmi těžce," uvedl bývalý hejtman. Tvrdí, že po propuštění otce z nemocnice po operaci srdce ho Michal Rath nenavštívil ani mu nezavolal, nezajímal se o jeho zdravotní stav a následně prý nejevil zájem ani o organizaci pohřbu.

Ratmír Rath zemřel 11. října 2014. Podle informací Mladé fronty Dnes pochází jeho závěť ze srpna téhož roku a obsahuje jedinou větu a poznámku, že muž testament sepsal při plném vědomí a bez nátlaku. Svědkem u podpisu byla zdravotní sestra z chodovské kliniky, kde otec Ratmír i syn David pracovali.

Nepřehlédněte: Rath vyzval prezidenta ke schůzce s jeho advokáty

Součástí dědictví po Ratmírovi by mělo být i osm milionů korun, které policie zabavila při domovní prohlídce u Davida Ratha, když ho v roce 2012 zadržela kvůli údajné korupci. Bývalý hejtman tehdy uvedl, že peníze jsou otcovy úspory.