O případu informoval mluvčí pražské policie Jan Rybanský v pondělí. Podle Rybanského popisu se dvě ženy zdržovaly v bezprostřední blízkosti jednoho z asijských turistů, jenž si se zaujetím prohlížel a fotil vánoční Prahu. „Pohlcen touto atmosférou nevěnoval pozornost svému okolí, ani svým osobním věcem. Toho využila jedna z žen, rozepla zip batohu, který měl muž na zádech, a začala prohledávat jeho útroby. Druhá vše kryla velkou šálou a bedlivě sledovala okolí, aby případně upozornila na blížící se nebezpečí,“ uvedl Rybanský.

Policie pátrá po třech zlodějkách z pražské restaurace.
Policie hledá zkušené „chmatačky“. V pražské restauraci vzaly hostovi peněženku

Jenže policistů bez uniformy si kaspářka nevšimla. Kriminalisté obě ženy pro podezření ze spáchání trestného činu krádež na místě zadrželi. „Ačkoliv se muži zákona patřičně prokázali příslušností k Policii ČR, nezabránilo to jedné ze zadržených, aby jim nabídla úplatek. Na důkaz toho, že vše myslí vážně, povytáhla z peněženky svazek bankovek a navíc začala policisty přemlouvat, že by je mohli pustit, když budou ty Vánoce,“ popsal dění uprostřed adventních trhů policejní mluvčí Rybanský.

Policisté se však obměkčit nenechali, dvacetiletá i čtyřiačtyřicetiletá pachatelka skončily na policejní služebně. V lednu vyšetřovatel sdělil mladší z žen obvinění pro trestný čin z krádeže, v případě odsouzení jí hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi. Starší kapsářka byla obviněna navíc ještě z podplácení a může jít do vězení až na šest let.

Kapsáři v akci
VIDEO: Policisté nasadili novou zbraň proti kapsářům