Hlavní líčení je dozvukem velké policejní akce z listopadu 2013, kdy kriminalisté uspořádali rozsáhlý zásah právě na growshopy. Leckteré z nich následně poněkud upravily sortiment – a třeba i pozměnily své označení. Například na „semenářství". A hlavně vyřadily z nabídky dýmky, cigaretové papírky a další kuřácké potřeby, stejně jako suvenýry s konopnými motivy. Už v době policejní akce ale zaznívaly velmi hlasité protesty a námitky provázené podobnými argumenty, jakými se stíhaní obchodníci hájí dodnes.

Také policisté tehdy argumentovali obdobně jako obžaloba v aktuální kauze: hlavní problém není v přímo tom, že obchody nabízejí pomůcky pro indoorové pěstování rostlin (byť už z ceny zboží prý bylo evidentní, že třeba rajčata takto nikdo pěstovat nebude, protože by prodělal kalhoty, a zaměření na pěstitele „trávy" tak kriminalisté viděli jako hotovou věc). Zásadní potíž však policisté spatřovali hlavně v šíři sortimentu: na jednom místě bylo dostupné komplet vše, bez čeho se neobejde pěstitel marihuany, jenž má zájem provozovat svoji konopnou zahrádku efektivně. Tedy nikoli v podobě květináče s jednou dvěma „kytkami" někde doma za oknem. Policii také vadily volně dostupné materiály propagující pastování marihuany a její užívání.

Právě to měl být i případ velkoobchodu obou společníků a Otipkovy prodejny na pražském Žižkově. Ti podle obžaloby měli pro pěstitele marihuany komplexní nabídku: od semen přes pěstební technologie, návody k pěstování a další literaturu související se zpracováním konopí s obsahem delta-9-tetrahydrocan­nabinolu a jeho využíváním až po kuřácké potřeby.

Konzultace s policií

Nesmysl, odmítají vinu oba obžalovaní. Trvají na tom, že ke zpracování konopí nikoho neponoukali, nakupovat chodili zákazníci pěstující rozmanité rostliny – a hlavně a především: nabízený sortiment Otipka předem s policií konzultoval, protože se nechtěl pohybovat na hraně zákona. A vůči zboží prý policie zprvu neměla námitky.

Otipka trvá na tom, že dokonce odmítal odepisovat zájemcům o pěstování marihuany, kteří se na něho obraceli s dotazy. Včetně těch, kteří si s pomocí konopí chtěli ulevit od zdravotních obtíží (byla to doba, kdy se o nabízení léčebného konopí v lékárnách teprve vedly diskuse). Výpovědi svědků z řad zákazníků prodejny na Žižkově, které byly v pondělí čteny v jednací síni, dávaly za pravdu slovům obžalovaných. Návštěvníky prý k pěstování konopí nenaváděl – ani nenabízel semena.

V rámci soudního jednání obhajoba také zpochybňuje postup policie při zátahu proti growshopům. Jedním z argumentů je, že nařízené domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor neměly být prováděny v režimu neodkladného úkonu. Zjevně jde o snahu dosáhnout toho, aby většina shromážděných důkazů byla označena za získané nezákonně – a tudíž v rámci soudního jednání za procesně nepoužitelné, k nimž soud při svém rozhodování nemůže přihlížet.