V souvislosti s případem z loňského 24. června, který šokoval nejenom obyvatele Mníšku pod Brdy na Praze-západ (kde bylo nedonošené miminko nalezeno v kontejneru na odpad zabalené do igelitové tašky a dvou pytlů na odpadky), ale celou republiku, si předseda senátu Stanislav Černecký vyžádá revizní znalecké posudky – jak psychiatrický, tak gynekologický.

Potratový přípravek 

Soud si chce ujasnit, v jakém stavu se matka dítěte nacházela – stanoviska znalců v posudcích předložených obžalobou se podle něj rozcházejí – a zda je na místě pohlížet na její jednání očima státní zástupky Miloslavy Zagarové. Ta hovoří o vraždě spáchané s rozmyslem na dítěti mladším 15 let. V úvahu by nicméně mohlo přicházet i jiné posouzení s podstatně mírnější právní kvalifikací.

Dnes 22letá Aneta S., která již v minulosti absolvovala interrupci, se před rokem rozhodla vypořádat s nechtěným těhotenstvím podobně – tentokrát ale volila postup, který označila za „levnější variantu": přes internet si objednala potratový přípravek a následně od 20. do 24. června užila 11 tablet.

Miminko mělo naději přežít

Vyvolala tím předčasný porod nezralého, ale životaschopného dítěte, které přišlo na svět na konci sedmého lunárního měsíce; podle Zagarové dýchalo a zřejmě i plakalo. Soudní lékař Petr Tomášek v úterý konstatoval, že miminko žilo až desítky minut – a v případě předání do odborné péče mělo velkou naději přežít. Příčinou smrti se stalo udušení po vydýchání kyslíku v igelitové tašce.

„Netušila jsem, že jsem už v osmém měsíci," opakovaně řekla soudu někdejší studentka střední pedagogické školy, která je stíhána na svobodě. Pozorovala prý na sobě příznaky odpovídající počínajícímu těhotenství – přičemž jistotu, že opravdu je v jiném stavu, ani neměla. Těhotenský test nepoužila.

Jednala v záchvatu paniky

„Možná jsem nechtěla znát pravdu," řekla soudci Černeckému. K tomu, co následovalo po porodu, v úterý zopakovala, že si mnoho nepamatuje. Byla prý překvapena, doslova v šoku – a jednala v záchvatu paniky. Právě na to, zda jednání mladé ženy mohlo být akutní reakcí na stres, by měly poskytnout jasnou odpověď revizní znalecké posudky.

Tragická událost, která se loni odehrála v dětském pokoji v bydlišti nového partnera souzené ženy, vyšla najevo poté, co ji přítelův otec musel odvézt k lékařskému ošetření kvůli krvácení. Policisté pak už ke kontejneru v ulici Ke Škole přijeli najisto.

Čtěte také: Vraždu dítěte nechtěla. Jen potratit