Soud vyhověl požadavkům obhájce a dospěl k závěru, že důkazy jsou v rozporu se skutkovými zjištěními soudů. „Důkazy nesvědčí o tom, že by pachatelem byl můj klient," uvedl pro Českou televizi advokát Nečesaného Petr Dítě.

Nejvyšší soud navíc rozhodl, aby krajský soud změnil senát, který o případu bude znovu rozhodovat, a to s ohledem na pochybení soudu. Informaci o tom přinesla Česká televize. Nečesanému byl zrušen trest 13 let za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku. Na rozhodnutí Nejvyššího soudu čekal na svobodě.

Lukáš Nečesaný u Krajského soudu v Hradci Králové.
Nečesaný počká na rozhodnutí soudu na svobodě, má přerušený trest

Otec, ředitel liberecké nemocnice Luděk Nečesaný označil celý proces za zmanipulovaný. Podle něj se výrazně lišily svědecké výpovědi. Bylo také manipulováno s pachovými stopami. O nestandardních postupech policie chce dokonce podle informace Deníku vydat faktografickou knihu.

Útok v hořickém kadeřnictví se stal v únoru 2013 těsně před koncem pracovní doby. Pachatel kadeřnici nejméně šestkrát udeřil do hlavy polenem a z peněženky jí ukradl 10 tisíc korun. Vážně poraněnou ženu našel později její syn, život jí zachránili lékaři. Nečesaný, který tehdy studoval poslední ročník střední školy, přiznává, že v kadeřnictví byl. Prý se chtěl nechat ostříhat, kadeřnice ale již zavírala, a proto odešel. Tvrdí, že ženu musel někdo napadnout až po jeho odchodu.

Lukáš Nečesaný u soudu.
Spoluvězeň: Nečesaný se mi k útoku na kadeřnici přiznal

Pražský vrchní soud se kauzou zabývá již potřetí. Napoprvé ji poslal zpět královéhradeckému soudu k novému projednání, napodruhé Nečesanému o tři roky snížil původní šestnáctiletý trest s odůvodněním, že pachatel je mladý a že je možné, že se z potrestání poučí. Pravomocný rozsudek ale následně v roce 2015 zrušil Nejvyšší soud, který kauzu vrátil k doplnění dokazování.

Lukáš Nečesaný u Krajského soudu v Hradci Králové.
Kauza Nečesaný: Kadeřnice má narušenou paměť. Ale nelhala, uvedl znalec