Jedna operace, kterou lékaři provedli bezprostředně po napadení, nestačila - a cizinec, který utrpěl dvojitou zlomeninu dolní čelisti, se v příštích týdnech bude muset podrobit dalšímu operačnímu zákroku.

Konflikt, který se ve čtvrtek 22. května krátce před pátou ranní rozhořel přímo uvnitř fast foodu na pražských Vinohradech, se zprvu mohl jevit jako celkem nevinná - byť poněkud hloupá - zábava mládeže. Americký student a jeho kamarádi, kteří se zašli občerstvit v americkém stylu, se stali terčem nežádoucí pozornosti čtveřice mladíků od vedlejšího stolu. Česky hovořící partička po nich začala házet hranolky - a vše vyvrcholilo tím, že jeden z provokatérů mrštil po cizincích plastovým kelímkem s pitím.

To, že 20letý student ze zámoří hodil kelímek zpět, spinka našinců rozhodně neocenila jako dobrý fór. Reagovala podrážděně: mladíci začali vulgárně pokřikovat - a mezi vrhačem kelímku a cizincem se dokonce strhla krátká potyčka. To, že padlo několik ran pěstí, ale zdaleka nebyl konec. Kamarádi obou rváčů se sice snažili konflikt urovnat - nakonec byl ale cizinec vyvlečen ven, kde rvačka pokračovala na Tylově náměstí.

Americký student schytal pěsti i kopance

Stěží kdo z aktérů zřejmě tuší, že právě Josef Kajetán Tyl byl autorem rozverné frašky s podtitulem Žádný hněv a žádná rvačka. Americký student čelil útoku nejen pěstmi, ale i za použití kopanců. Trvalo několik minut, než česky hovořící mladíci z fast foodu, doprovázení ještě známými postávajícími venku, odešli směrem ke stanici metra I. P. Pavlova.

Po všech nadále pátrají policisté - jak po zatím neznámém útočníkovi, který je podezřelý z ublížení na zdraví a z výtržnictví (za což by v případě dopadení a uznání viny soudem mohl vyfasovat až tři roky, ale v případě posouzení činu jako těžké ublížení na zdraví by mohlo být ve hře až deset let), tak po svědcích napadení.

Policisté v pondělí zveřejnili kamerové záměry zachycující dění ve fast foodu i následnou rvačku před provozovnou a vyzvali všechny svědky incidentu (mezi nimiž nechyběla ani dívka - zřejmě útočníkova přítelkyně - zklidňující konflikt), aby pomohli k objasnění okolností případu tím, že se přihlásí se svým svědectvím na bezplatné lince 158 nebo na nejbližší služebně policie. Stejným způsobem policisté přijmou i svědectví každého, kdo by mohl poskytnout informace k totožnosti útočníka a jeho pobytu nebo pohybu.

Mladík hledaný v souvislosti s násilným útokem na amerického studenta je atletické postavy, měří asi 180 centimetrů. Má světlou pleť a vyholené vlasy. Na sobě měl černou mikinu s kapucí, krátké kalhoty z džínoviny a černé sportovní boty. Nesl černou pánskou tašku zavěšenou křížem přes hrudník.