Obžaloba za hlavního organizátora útoku označuje Petra Sovu, který vytvořil skupinu, kde působili další obvinění Martin Ignačák a Alexandra Ščambová. Podle obžaloby chtěli narušit základní politickou, hospodářskou a sociální strukturu země, když plánovali útok na nákladní vlak převážející vojenský materiál za použití zápalných lahví.

Vinu sváděli na policejní agenty

Vzhledem k tomu, že se do skupiny infiltrovali dva policejní agenti, jsou zmapovány jejich konkrétní kroky včetně zkoušení účinku směsí namíchaných z volně prodejných hořlavin doplněných polystyrenem; dva muže a jednu ženu navíc obžaloba viní z nachystání zápalné směsi pro případ, že by policisté nebo pracovníci bezpečnostní agentury zahájili akci směřující k vyklízení usedlosti Cibulka obývané squattery.

Na počátku srpna obžalovaní vinu odmítli; hájí se tím, že oni nic nechystali: šlo prý o iniciativu policejních agentů. To, že jsou mezi nimi „tajní", někteří z obžalovaných podle vlastních slov věděli – tvrdí ovšem, že se rozhodli přistoupit na jejich hru, aby zjistili, jak daleko je policie ve svém ponoukání ke žhářskému útoku ochotna zajít.

Kriminalista sledoval anarchisty dlouhodobě

Tahle tvrzení v pondělí rozhodně odmítl jeden z těchto detektivů, slyšený jako svědek s utajenou identitou a vypovídající v jiné místnosti budovy soudu prostřednictvím elektronicky pozměněného hlasu. „Kategoricky vylučuji, že bychom něco iniciovali," odmítl jakékoli aktivní kroky ze své strany, které by snad měly cokoli vyprovokovat (tím méně pak násilnou akci).

Kriminalista prý byl s anarchisty v kontaktu dlouhodobě; již od roku 2013. Nejdřív jen tak; s cílem získat jejich důvěru – a až později dostal konkrétní úkol: zajímat se o takzvanou Síť revolučních buněk, která se hlásí k zapalování policejních aut či mýtných bran.

Cesta to byla ještě poněkud složitější a ne úplně přímá, nicméně lze říci, že od zájmu o drobnější ohnivé útoky postoupil k seznámení s lidmi chystajícími velkou akci: útok na vlak.

Detektiv trvá na tom, že iniciátorem nebyl

Utajený detektiv, který neukázal svou tvář, odmítl obhajobu obžalovaných, že to byli právě policisté vydávající se za jejich kamarády, kteří dávali podněty ke všem aktivitám: k nákupům hořlavin, za které i sami platili, k výběru místa útoku i k samotnému rozhodnutí o provedení akce. On prý iniciátorem nebyl – a od obžalovaných po několik měsíců neslyšel ve vztahu k chystané akci jediný odmítavý hlas.

Další obviněné hrozí tři roky 

Další obviněnou je Radka Pavlovská, která se účastnila schůzek skupiny a jejich plány neoznámila policii. Za nepřekažení trestného činu jí hrozí až tři roky vězení.

Katarína Zezulová také byla na některých schůzkách a navíc byla obviněna z přípravy zločinu násilí proti úřední osobě, za což jí hrozí až 12 let vězení. Podle obžaloby s Ignačákem a Sovou vyrobili zápalné láhve, které ukryli poblíž squatu na Cibulce.

Čtěte také: Anarchista Ignačák byl po roce a čtvrt propuštěn z vazby