Případ, který vyvolal hodně emocí a přilil oleje do ohně dodnes neutuchajících debat o domácích porodech, nedopadl dobře. Objevily se komplikace, dítě se dusilo a posléze zemřelo.

Během právních tahanic, které dospěly až před Ústavní soud ČR, Königsmarková nejprve dostala podmínku; dvouletý trest s odkladem na zkušební dobu v trvání pěti let doprovázený zákazem činnosti a povinností zaplatit zdravotní pojišťovně 2,7 milionu korun.

Postup asistentky neměl souvislost s úmrtím dítěte

Ústavní soud ale loni 28. srpna nařídil nové jednání a napodruhé věc projednávaná před Obvodním soudem pro Prahu 3 a následně pražským městským soudem pravomocně skončila zprošťujícím verdiktem. Ten se ještě snažil zvrátit nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman pomocí mimořádného opravného prostředku s dovoláním k brněnskému senátu Nejvyššího soudu ČR ale neuspěl.

Zamítavému verdiktu předcházelo velmi důkladné zkoumání okolností případu a nakonec soud podle mluvčího Petr Knötiga konstatoval, že se nepodařilo prokázat příčinnou souvislost mezi postupem porodní asistentky a úmrtím dítěte.