Tu preventistky z policejního prezidia připravily pro mladé lidi ve věku od 15 do 18 let jako varování před nebezpečími, která mohou číhat právě na jejich věkovou skupinu. Včetně alkoholu, tvrdých drog - ale i třeba marihuany.

Sice s prázdnýma rukama, nicméně velice názorně Štamberk předvedl možné způsoby manipulace s drogou. Na rozdíl od kouzelnického vystoupení se ve finále neobjevila kytice nebo stuha – a neobjevil se pochopitelně ani zapálený joint marihuany, o němž byla právě řeč.

Ne, žádné kouzlo se nekonalo. Nějakou fintu, jak postupovat legálně, aby se člověk vyhnul postihu, Štamberk nevyčaroval. Vysvětloval, že ať už by marihuanovou cigaretu někomu přímo předal, nebo ji odložil a čekal, až si ji ten druhý vezme sám, vlastně by v tom nebyl rozdíl. Tak jako tak by z pohledu paragrafů dělal totéž: poskytoval čili distribuoval.

Mylné představy

Policista tak vyvracel jeden ze zakořeněných mýtů, že když někdo drogu přímo nepodá konzumentovi, ale aktivitu nechá na něm, nemůže být považován za distributora – a tudíž ani trestán. Omyl! Z hlediska trestní odpovědnosti není rozdíl. A pokud parta hulí společně jednoho „špeka", přičemž „brko" koluje z ruky do ruky, vlastně se tak poskytovateli stávají všichni…

Kolem nakládání s drogami se ostatně uplatňuje celá řada mylných představ. Zřejmě nejúpornější je ta o „malém množství". Z vlastní zkušenosti s prací v terénu Štamberk připomněl, že mladí lidé často netuší, že mít u sebe drogu v jakémkoli množství znamená, že se dotyčný dopouští protiprávního jednání.

Stává se dokonce, že sami policistům ukazují své zásoby: hele, já mám jen dva jointy; to je pro moji vlastní potřebu. A potom se nestačí divit: přijdou o ně – a ještě mají problém. Něco jako „legální limit" totiž neexistuje.

U nelegálních návykových látek se jen odlišuje menší a větší množství – a na tom pak závisí, zda se jednání jejich držitele bude posuzovat jako přestupek, nebo již jako trestný čin. „Není trestné vzít si drogu," řekl účastníkům besedy odborný ředitel Zapsaného ústavu společenské odpovědnosti Jiří Valnoha. V rozporu se zákonem už je ale vše, co tomu předchází!

Zločin na dvorku

Omyl je také předpokládat, že z pohledu zákona jsou problém jen velkopěstírny marihuany vybavené světly, topidly a vzduchotechnikou za miliony korun. Ano, ty představují největší zlo a jsou navázány na organizovanou trestnou činnost.

Podle zákona však není v pořádku ani pěstovat jednu kytku konopí někde v rohu zahrady. Pokud to policie zjistí, začne konat. „Sebere ji a věc se řeší jako přestupek," vysvětlil policista Štamberk.

Legální není konopí pěstovat – a tím méně pak zpracovávat. V okamžiku, kdy někdo začne sklízet a sušit, už vyrábí drogu marihuana, upozornil. A jak je to s poskytováním hotového produktu druhým zmiňovaným v úvodu?

„Když zapálím a někomu nabídnu, jedná se o trestný čin distribuce. Když zapálím, položím a on si to vezme sám – pořád je to trestný čin," připomněl Štamberk, co je dobré vědět. Něco si myslet nebo snad jen matně tušit – to nestačí. Však přece každý zná, jak je to s omluvou v případě neznalosti zákona…

Čtěte také: Být 'za borce' se dá i bez popíjení, radí policie mládeži