Stíhací jízda ulicemi Dolních Počernic začala krátce po půl jedné, kdy policisté chtěli v ulici Národních hrdinů zkontrolovat před nimi jedoucí motocykl značky Kawasaki. Zastavit ale řidič neměl v úmyslu; prchal po Českobrodské směrem na Běchovice. Tedy východním směrem – načež zahnul zase zpátky k západu. Zběsilou jízdou ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu, připomněla Iveta Martínková z ředitelství pražské policie.

Na Štěrboholské radiále to přišlo: pronásledovaný vrazil do pronásledovatelů. Ano; opravdu to prý bylo takhle a nikoli naopak.

Muži hrozí pobyt za mřížemi až na čtyři roky

„Při nečekaném manévru, kdy se snažil prudce otočit, narazil do služebního vozidla. Ani tato skutečnost řidiči nezabránila v dalším počínání a muž se rozjel proti jednomu ze zakročujících policistů. Ten naštěstí stihl předpažit, čímž se mu podařilo motocykl odrazit. Tento manévr již řidič neustál – a i se svým motocyklem havaroval," přiblížila Martínková dramatické finále.

Ještě to ale nebyl konec. Od ležícího stoje se dotyčný snažil utéct po svých. Marně. Osmadvacetiletý muž byl dostižen – a pak už mu nezbývalo než řídit se pokyny policistů. Dechová zkouška vyšla pozitivně, naměřené množství alkoholu je ale zanedbatelné. Vážnější byl drogový test, který reagoval pozitivně na amfetamin.

Znamená to, že vedle zločinu násilí proti úřední osobě je motorkář podezřelý také z přečinu ohrožení pod vlivem, návykové látky. „V případě odsouzení za tyto delikty mu hrozí trest odnětí svobody až na čtyři roky," poznamenala Martínková.