V pondělí o tom informovala Jana Rösslerová z ředitelství pražské policie. Kriminalisté z toxi týmu ve spolupráci se zásahovou jednotkou podle jejích slov postupně zadrželi podezřelou čtveřici – tři muže ve věku od 37 do 42 let a 25letou ženu. „Tři osoby včetně dealera nakonec skončily ve vazbě," poznamenala Rösslerová.

Postupné zatýkání

Poprvé spadla klec v úterý 12. srpna. Tehdy byli v Cihlářské ulici na Proseku zadrženi 42letý muž, kterého policejní detektivové označují za organizátora a dealera v jedné osobě, a mladá žena, jež měla na starosti nejen prodej dávek, ale také se starala o nákup léků s obsahem pseudoefedrinu v Polsku.

Právě zadržený muž figurou vskutku klíčovou. „V dílně letenského areálu, v zahradním domku v Horoměřicích, v bytě v Koněvově ulici, ale i na dalších místech na území Prahy 9 opatřoval různé pomůcky a chemikálie potřebné k výrobě metamfetaminu, zajišťoval převoz léků s pseudoefedrinem z Polské republiky a poskytoval k tomu svůj vůz Volkswagen Passat," přiblížila Rösslerová vedoucí úlohu jednoho z podezřelých.

Žena byla doposud netrestaná

Ten navíc vyrobenou drogu vážil, rozděloval do plastových sáčků a prodával konečným odběratelům. Mladá žena, s níž se kriminalisté setkali poprvé – šlo totiž o dosud netrestanou osobu – mu pomáhala s převozem léků a v době jeho nepřítomnosti i s obsluhováním odběratelů. Nešlo přitom o pomoc nezištnou – od organizátora prý dostávala odměnu v podobě třetiny vyrobené drogy.

Nešťastným číslem byla třináctka v kalendáři pro nejmladšího z mužů, 37letého. Právě ve středu 13. srpna byl zadržen. O týden později, ve středu 20. srpna, zadrželi kriminalisté posledního člena skupiny. Pro muže ve věku rovněž 42 let si časně ráno zajeli do areálu malešické spalovny.

Jednoznačné důkazy

Podíl podezřelých na drogových kšeftech i na výrobě pervitinu jednoznačně potvrdily výsledky domovních prohlídek. Kriminalisté našli pervitin, chemikálie, digitální váhy, dealeráky neboli plastové sáčky, injekční stříkačky, hadičky a další komponenty drogové varny.

Zjistili také, že v Habartické ulici na Proseku podezřelí vyhodili ke kontejnerům na komunální odpad tři plastové pytle s chemikáliemi. Mýlka je přitom vyloučena; přidali totiž i předměty přímo sloužící k výrobě drog.

Všichni podezřelí byli obviněni z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými látkami a v případě odsouzení jim hrozí až desetileté tresty. Tři z nich skončili ve vazbě. Na svobodě je stíhán pouze nejmladší z mužů. Jeho postavení a úloha nebyly podle kriminalistů až tak zásadní jako u ostatních členů skupiny.

U soudu už to podezřelí muži znajíBez záznamu v policejních evidencích je ze stíhaných osob pouze mladá žena. Trojice mužů se již do konfliktu se zákonem dostala v minulosti; většinou i opakovaně. Dvaačtyřicetiletý muž označovaný za hlavního organizátora byl od roku 1995 odsouzen celkem sedmkrát; vesměs za majetkovou trestnou činnost. Stejně starý údajný kumpán dostal v roce 2006 podmínku za pohlavní zneužívání. Dalším do party, který nyní jediný zůstal na svobodě, je 37letý automechanik. Ten od roku 2009 stačil nasbírat již devět trestů – převážně za delikty majetkového charakteru.