Takový mají v pátek, v den nejen na přelomu pracovního týdne a víkendu, ale také školního roku a prázdnin, program policisté i strážníci v Praze - a rozdílné to není ani v dalších městech.

První problém spojený s alkoholem zaznamenala hlídka strážníků z Krče už před polednem - při kontrole skupiny mládeže v parku u dětského hřiště „nadýchala" 17letá dívka. Ta pak přiznala, že usrkla trochu vína. Sice ho opravdu nebylo moc, jak naznačovala naměřená hodnota 0,2 promile - vstup do prázdnin to ale nebyl radostný a dceru si museli přijet vyzvednout rodiče.

Intenzivní kontroly

U silnic se intenzivní kontroly neomezí jen na první prázdninové hodiny, ale přinejmenším na první prázdninové dny. Vyplývá to ze slov Hany Jeřábkové z ředitelství pražské policie. Ta v pátek připomněla, že na všechny výjezdové a nejvíc zatížené komunikace v metropoli se policisté zaměří během celého víkendu.

„Každý rok se na začátku prázdnin setkáváme s dopravními komplikacemi a velkým počtem řidičů, kteří odjíždí na dovolenou," poznamenala Jeřábková s tím, že právě tohle jsou důvody, proč téměř stovka policistů z dopravní služby byla vyčleněna speciálně na dohled nad plynulostí silničního provozu a na kontrolu řidičů a především; posíleny jsou také hlídky nehodářů, aby se na jejich příjezd nemuselo čekat neúměrně dlouho.

„Na Pražském okruhu a Jižní Spojce budou na překračování nejvyšší povolené rychlosti dohlížet i policejní passaty," upozornila Jeřábková.

Se zdržením počítat a situaci zvládnoutZácpy je třeba očekávat, upozorňují policisté motoristy odjíždějící na prázdniny. Řidiči by proto měli počítat se zdržením a stáním v koloně (což obnáší nejen počítat s výraznější časovou rezervou, ale je také třeba mít v nádrži dostatek paliva a pamatovat i na pití a případně i jídlo pro posádku - zvlášť pokud jsou v autě děti).

Je také na místě připomenout si pravidla jízdy v koloně s dodržováním bezpečné vzdálenosti a s nerozptylováním šoférovy pozornosti - a hlavně jednu za základních zásad: přespřílišný spěch může znamenat veliké zdržení (a to ještě v tom nejpříznivějším případě)! Je také dobré předvídat: kolony nás tentokrát mohou překvapit i v místech, kde obyčejně nebývají. Vyplatí se také při plánování cesty volit časy, kdy lze na silnicích očekávat menší provoz.